(P) Folositi apa de la robinet pentru mancarea gatita? 5 idei false legate de apa fiarta

|Livia Caled |
(P) Folositi apa de la robinet pentru mancarea gatita? 5 idei false legate de apa fiarta

MulÈ›i dintre noi consumă numai apă îmbuteliată pentru băut, însă prepară mâncare cu apă de la robinet cu convingerea că prin fierbere se elimină toÈ›i contaminanÈ›ii acesteia. Din păcate însă în realitate majoritatea contaminanÈ›ilor din apa de la robinet nu pot fi eliminaÈ›i prin fierbere. Vă prezentăm în continuare 5 idei false în legătură cu apa folosită la gătit.

1. Clorul se elimină prin fierbere.

Clorul adăugat sub formă de hipoclorit de sodiu se elimină prin fierberea apei cel puÈ›in 15 minute, însă cloramina nu se elimină.

2. În urma fierberii, apa rămâne curată, fără contaminanÈ›i.

Prin fierbere nu se elimină decât bacteriile patogene. Clorul, sedimentele, metalele grele, azbestul, pesticidele si insecticidele NU se elimină prin fierbere È™i ajung să fie introduse în organism împreună cu mâncarea gătită, ceaiul sau cafeaua la care este folosită apa de la robinet.

3. Apa de robinet este sigură deoarece vine dintr-o stație de tratare.

Apa de la robinet are dezavantajul unei cantități foarte mari de clor și acela că, deși pleacă de la stațiile de filtrare foarte curată, pe drumul către casele noastre trece prin țevi vechi, găurite, unele din azbest, și adună substanțe nedorite din acestea, contaminanți care nu se elimină prin fierbere.

4. Apa fiartă este la fel de sigură ca cea îmbuteliată.

Dacă folosiÈ›i apa îmbuteliată pentru cafea, ceai sau gătit, este important să vă asiguraÈ›i că sticlele de plastic au fost depozitate în condiÈ›ii corespunzătoare atât pe durata transportului cât È™i la magazin (depozitarea în soare, la temperaturi de peste 25 de grade sau sub limita îngheÈ›ului duce la eliberarea de ftalaÈ›i din compoziÈ›ia sticlei de plastic, care sunt cancerigeni – analizele de laborator ale unui studiu britanic au indicat în apa È›inută în plastic o concentraÈ›ie de substanÈ›e periculoase de 12 ori mai mare decât în cele păstrate în sticlă, concluziile studiului fiind confirmate È™i de specialiÈ™ti din România). În concluzie, în multe cazuri apa fiartă poate fi mai curată decât cea îmbuteliată.

5. Apa fiartă este la fel de sigură ca cea filtrată.

Apa fiartă poate conÈ›ine contaminanÈ›i proveniÈ›i din sistemul de distribuÈ›ie a apei care, aÈ™a cum am mai arătat mai sus, nu se elimină prin fierbere. Pentru a avea o apă sigură este necesar să ne instalăm un filtru de apă performant precum filtrul de apă 3M, care să poată garanta prin teste È™i certificări internaÈ›ionale că poate curăța apa potabilă de toate impuritățile. Filtrul este de preferat să funcÈ›ioneze pe bază de cărbune activ vegetal, pentru a păstra mineralele din apă atât de utile pentru organism (calciu, magneziu etc).

Pentru mai multe detalii vizitati www.bioproducts.ro.

Distribuie articolul pe: