Preparatele de Craciun, combinate cu tuica si vin, urmate de cozonac sunt un adevarat "bombardament gastronomic" chiar si pentru cei cu antrenament in ale mancarii, de aceea trebuie consumate "pe gustate", cu o pauza de cel putin trei ore intre mese, spune medicul nutritionist Simona Tivadar, citata de Mediafax. Specialistul subliniaza ca romanii ar trebui sa respecte traditiile de Craciun si sa prepare in casa mancarea specifica sarbatorilor, dar pentru a evita supraalimentatia, carnea de porc si preparatele traditionale ar trebui combinate cu legume si zarzavat, iar acestea din urma sa reprezinte doua treimi din farfuria cu mancare. Medicul Simona Tivadar recomanda ca la masa de Craciun sa se manance putin si, oricat de gustoase ar fi alimentele, sa fie pastrate rezerve si pentru celelalte zile. Medicul a adaugat ca la masa festiva nu ar trebui consumate, pe langa produsele traditionale, si alte alimente, cum sunt mititeii, covrigeii, alunele sau placintele, intrucat digestia va fi mult ingreunata. Dupa o masa consistenta, este bine sa fie consumata doar o felie, cel mult doua de cozonac, acest desert putand fi mancat in cantitate mai mare la micul dejun, cu lapte sau ceai, a mai spus Simona Tivadar. Bauturile trebuie si ele consumate cu prudenta. Este de preferat ca bauturile alcoolice sa fie asortate felului de mancare, in traditia sarbatorii de Craciun fiind vinul rosu. La sfarsitul mesei festive este indicata o ceasca de cafea neagra sau un pahar dintr-o bautura alcoolica pe baza de plante, ambele avand proprietatea de a usura digestia, a adaugat medicul nutritionist. Distribuie articolul pe: