Despre cafea

|Otilia Ignat |
Despre cafea

Diminetile nu pot incepe fara o ceasca de cafea. Cafeaua noastra cea de toate zilele! Asa ca sa vorbim depsre cafea si dspre miturile din jurul lichidului amarui si aromat. Principalul compus din cafea, cafeina – un alcaloid natural este un stimulent al sistemului nervos central. Adica exact senazatia aceea ca te cuplezi la realitate pe care o ai dimineata la a treia gura de cafea. Cafeina are capacitatea de a amana oboseala, de a da energie si claritate. Dar – pentru ca mereu exista un dar, studii aprofundate au aratat ca exista inca multe conceptii gresite despre cafea si cafeina.

Mitul 1: Cafeina este dependenta. Cafeina este un stimulent pentru sistemul nervos central, iar utilizarea frecventa poate induce o usoara dependenta. Daca brusc incetezi sa mai bei cafea apar unele simptome care pot trada o oarecare dependenta, dar acestea nu dureaza mai mult de doua-trei zile. Care sunt simptomele dependentei de cafea? Durerea de cap, o stare de oboseala, anxietate, iritabilitate, o stare de spirit mai dificila si dificultati de concentrare. Toate trec insa, in cateva zile. 

Mitul 2: Cafeina produce insomnie. Da, dar depinde de modul in care reactioneaza fiecare organsim in parte. Organismul uman absoarbe repede cafeina, care este repede metabolizata de ficat. In medie, este nevoie de patru-cinci ore pentru a scapa de jumatate din cafeina consumată de corp, iar dupa alte cinci ore se elimina 75 la suta din cafeina consumata. Concentratia de cafeina din organism poate influenta calitatea somnului, dar totul depinde de sensibilitatea si modul de reactie al fiecarui organism in parte.

Mitul 3: Cafeina creste riscul de osteoporoza, boli de inima si cancer. Realitatea este ca aproximativ 300 de miligrame, de cafeina zilnic, adica circa trei cesti de cafea – nu produc nici un rau. La concentratii mai mari mari, adica mai mult de 744 miligrame pe zi, cafeina poate creste cantitatea de calciu si magneziu care se pierde in urină. Dar daca organsimul tau are suficient calciu, riscul de osteoporoza este minim. Compensezi aceasta problema daca bei cafea cu lapte. In ceea ce priveste bolile de inima despre cafea s-a spus, pe nedrept ca le-ar agrava, ceea ce nu este deloc adevarat, cu atat mai mult cu cat cafeina are capacitatea de a diminua concentratia de colesterol din sange. In ceea ce priveste maladia canceroasa este dovedit ca antioxidantii din cafea au un efect de protectie foarte activ impotriva unor tipuri de boli canceroase.

Mitul 4: Se spune ca femeile insarcinate nu trebuie sa bea cafea. Rezultatele tuturor testelor au dovedit ca un consum moderat de cafeina nu are niciun efect negativ. Moderatia este insa cheia, femeile insarcinate fiind sfatuite sa se limiteze la doua cesti de cafea pe zi, adica circa 200 de miligrame pe zi.

Mitul 5: Cafeina nu are beneficii de sanatate este o idee falsa! Despre cafea se poate spune cu certitudine ca imbunatateste vigilenta, capacitatea de concentrare, da un plus de energie si te face sociabil.  Studiile sustin ca o ceasca de cafea poate imbunatati memoria si capacitatea de a gandi logic. Mai mult, un studiu a aratat un declin mai lent al capacitatii cognitiva in randul consumatorilor de cafea. Alte rapoarte sugereaza despre cafea ca poate reduce riscul de aparitiei bolilor de ficat, a bolii Parkinson, dar si a cancerului colorectal si a diabetului de tip 2, scrie Yahoo Shine .

Ca de fiecare data, si despre cafea se poate spune ca o cale de mijloc, este mereu, cea mai buna solutie!

Distribuie articolul pe: