Doamna Carmen, sculptor autodidact in fructe si legume

|Oana Racheleanu |
Doamna Carmen, sculptor autodidact in fructe si legume

Poate ca aceasta este o poveste clasica in care o persoana isi transforma hobby-ul intr-o sursa de venit, dar cati oameni cunosti carora le place sa sculpteze in fructe si legume? Care sa se inhame la o munca minutioasa, contratimp, sub amenintarea cuterului pe care chiar ei il manuiesc? 

Carmen are 41 de ani, lucreaza la raionul de legume si fructe al unui hipermarket din Brasov si si-a descoperit aceasta pasiune nu tocmai obisnuita in urma cu trei ani. Urmarea cu interes un client de-ai magazinului care cumpara in februarie ridichi rosii.
 
Si nu putine. 50! De ce ar cumpara cineva ridichi in afara sezonului, cand sunt atat de scumpe? Un weekend, doua, trei si ridichile tot dispareau de pe raft, pana cand Carmen si-a facut curaj sa intrebe: pentru ce?
 
Atunci a primit raspunsul care avea sa devina la scurt timp mare ei pasiune: pentru floricele din ridichi. Din acel moment a inceput sa incerce sculptatul in fructe si legume, cand acasa, cand la serviciu, insa tehnica nu era prea buna. Un bucatar priceput i-a aratat ca n-ai nevoie decat de doua taieturi si de apa cu gheata ca sa transformi ridichea in minune. 
 
 
Abia atunci Carmen a inceput sa invete cu adevarat. Si-a cumparat un sac de cartofi si unul de morcovi, si-a tras scaunul langa laptop si a apasat cu degetul aratator fiecare tasta in parte pana cand a reusit sa deschida Youtube-ul.
A vazut pe net cum se transforma fructele si legumele in opere de arta si s-a apucat de treaba.
 
Cu degetele taiate, dar cu rabdare si cu pasiune, Carmen a devenit maestra in sculptura, iar dupa doi ani a acceptat prima provocare: 125 de trandafiri cu tot cu frunze, din morcovi, pentru un botez. A lucrat contratimp nu pentru ca nu s-a organizat bine, ci pentru ca totul trebuie facut pe ultima suta de metri, pentru ca legumele sa fie proaspete. Cu stres si cu emotii, Carmen si-a onorat impecabil comanda, apoi au urmat altele, din ce in ce mai multe si mai complexe. 
 
Acum face trandafiri din pepeni rosii, mango, capsuni sau chiar din pitaya, dovleacul capata forma de lebada sau de vaza, iar ridichile albe se transforma in pasari maiestre cu cozi lungi sau papagali amuzanti.
 
Imaginatia n-are limite, iar cand mainile fac ce le dicteaza mintea, ies minuni pe care vrei sa le pui la pastrare. Si, cand imaginatia cu mainile dibace fac casa buna impreuna, pasiunea nu mai are pret. Dupa 1 ora si jumatate de migala, dintr-un pepene rosu rezulta o frumusete de trandafir care costa numai 35 de lei, dar satisfactia e infinita. 
 
 
 

Distribuie articolul pe: