Ce este colesterolul

|Otilia Ignat |
Ce este colesterolul

Ce este colesterolul? O intrebare perfect legitima in conditiile in care toata lumea se refera la colesterol ca fiind o grasime cu risc major pentru sanatate.

Colesterolul, din punct de vedere chimic, face parte din clasa substantelor organice, este prezent in toate membranele celulare si este transportat de sange. Termenul de colesterol provine de la grecescul chole (care inseamna bila) si stereos (grasime). Colesterolul nu este absorbit de organism din alimentele ingerate, decat in proportie de 25%, restul, de 75% fiind sintetizat in organism din grasimile ingerate. Colesterolul este depozitat in ficat, la nivelul maduvei spinarii si in creier, in mod normal. In mod anormal este depozitat pe pertetele interior al vaselor de sange, ceea ce duce la rigidizarea si afectarea acestora.

Colesterolul este fundamental necesar in organism, metabolismul folosind colesterolul in diferite procese biochimice. Colesterolul este precursor in producerea de hormoni ai glandei suprarenale, este fundamental necesar pentru activitatea cerebrala si necesar proceselor de regenerare celulara. Este fundamental necesar pentru sinteza secretiei biliare, intervine in metabolismul vitaminelor liposolubile: A, D, K, E si este precursorul unic al vitaminei D. Colesterolul existent in piele este convertit, sub actiunea razelor ultraviolete in vitamina D. Colesterolul protejeaza pielea impotriva deshidratarii. Fara colesterol nu exista hormoni sexuali progesteron, estrogen si testosteron. Nu in ultimul rand colesterolul are un rol clar in activitatea sistemului imunitar si previne aparitia cancerului. Colesterolul are rolul de a  reduce permeabilitatea pentru ionii de sodiu si protonilor, astfel ca intervine in protejarea impotriva proceselor de oxidare celulara, combate radicalii liberi si contribuie fundamental la metabolizarea carbohidratilor.

Exista doua tipuri de colesterol LDL (low density lipoproteine) lipoproteine cu densitate mica asa numitul colesterol “rau” si HDL (high density lipoproteine) lipoproteine cu densitate mare.

Colesterolul este o grasime de origine animala. Pe de alta parte colesterol se gaseste in tot ceea ce mancam, inclusiv in vegetale, doar ca in cantitati atat de mici incat se poate considera ca toate vegetalele, inclusiv uleiurile vegetale nu contin colesterol, scrie National Heart, Lung, and Blood Institute.

Organismul are capacitatea de a regla singur nivelul de colesterol din sange, tocmai pentru faptul ca cea mai mare parte din aceasta substanta este produsa de ficat. Pe de alta parte un nivel ridicat al colesterolului apare in cazul excesului de grasimi doar daca exista o predispozitie genetica si o disfunctie a mecanismelor metabolice, foarte delicate, care mentin valoarea colesterolului la cote normale. Valoarea colesterolul depinde si de greutatea corporala, de varsta, de exercitiile fizice, de nivelul hormonului estrogen al femeilor.

Este foarte important de mentionat ca dietele cu putine grasimi nu duc, neaparat si la scaderea nivelului colsterolului din sange, dupa cum o alimentatie bogata in grasimi nu inseamna un colesterol ridicat. Totul depinde de modul in care functioneaza metabolismul, dar si de tipul garsimilor ingerate.

Distribuie articolul pe: