Cat de stresat esti la munca?

|Andreea Pietrosel |
Cat de stresat esti la munca?

Nu degeaba s-a inventat anul sabatic. Nu degeaba militeaza atatia medici si psihologi pentru odihna si fructificarea timpului liber. Munca multa nu ajuta la nimic in afara de cresterea contului. Dar cand banii din cont se duc pe terapii, ce ai realizat? Uita-te in oglinda, numara orele pe care le petreci la job si spune-mi : cat de stresat esti la munca?

Riscurile asociate cu orele suplimentare sunt uriase. Pe termen scurt vorbim despre iritare, permanenta insatisfactie si oboseala. Pe termen lung avem de-a face cu factori de risc pentru dezvoltarea dementei senile.

Un studiu realizat pe un esantion de 10 mii de persoane cu varste peste 65 de ani arata ca stresul professional este asociat cu dementa senile si dementa vasculara.

Medicii sustin ca stresul profesional este un factor nociv pentru functia cerebrala.

Cum il scadem? Destul de greu. Avem nevoie sa imbunatatim relatiile profesionale, sa detensionam mediul in care lucram si sa reusim sa ne motivam. Pe cat de usor e de zis, pe atat de greu e de facut.

In mod normal ar trebui sa avem o pauza de 20 de minute la fiecare 120 lucrate. In practica asa ceva nu se intampla. Dimpotriva, apare si overtime-ul pe care il faci nu neaparat ca sa impresionezi ci pentru a-ti indeplini obiectivele.

Stresul acumulat intr-un an de munca nu se sterge cu o saptamana de vacanta. Specialistii militeaza pentru deconectare cate o ora pe zi.

Faceti sport, vorbiti cu prietenii si nu va izolati dupa job. Tu cum te relaxezi dupa serviciu?

Distribuie articolul pe: