Bucuria capsunilor

|Otilia Ignat |
Bucuria capsunilor

Caldurile din ultimile zile au copt capsunile. Cele care au gust si aroma. Este deci momentul sa vorbim despre bucuria capsunilor. Vara vine atunci cand apar capsunile. Pietele sunt pline de o euforie speciala, iar in fata bulgarasilor rosii si suculenti, aromati si dulci nu poate rezista nimeni. Este perioada cea mai buna pentru cura de capsuni. 

Despre capsuni trebuie spus ca sunt printre cele mai sanatoase fructe. In 150 de grame de capsuni se afla 140% din doza zilnica de vitamina C, 10% din necesarul de vitamine din grupul B, dar si o doza importanta de vitamina K. La acestea se adauga minerale: molibden, potasiu, fier, magneziu si cupru, dar si fibre. Capsunile au o valoare calorica foarte mica, in plus, o parte din caloriile pe care le contin sunt calorii negative, in sensul ca sunt folosite pentru a digera si asimila capsunile. Aceasta face din capsuni unele dintre cele mai bune fructe din meniul unei diete care urmareste scaderea in greutate.

In 150 de grame de capsuni sunt circa 40 de calorii. 

Capsunile sunt un beneficiu major pentru sanatate. Cura de capsuni din aceasta perioada, cand primavara se amesteca cu vara, este echivalentul unui tratament care revitalizeaza intreg sistemul cardiovascular.

Capsunile tonifica muschiul cardiac, purifica si improspateaza sangele, regleaza si completeaza rezervele de fier din organism. Despre capsuni se mai poate spune ca echilibreaza nivelul glicemiei din sange, iar antioxidantii foarte puternici din capsuni au capacitatea de a distruge si combate aparitia celulelor canceroase, scrie WH Food. In plus, capsunile stimuleaza puternic sistemul imunitar.  

Inceasca si smoothie de capsuni

Incercati sa le mancati in fel si chip, dincolo de clasica portie de capsuni cu zahar sau de spuma de capsuni. Merg foarte bine alaturi de carne, in salate sau pur si simplu drept garnitura, combinate cu iaurt, sunt senzationale alaturi de spanac proaspat, delicioase si rafinate imbracate in ciocolata sau pur si simplu zdrobite in iaurt simplu si indulcite cu miere. Amestecati capsunile cu lapte batut si o mana de fulgi de ovaz si o sa aveti cel mai sanatos mic dejun. Profitati in fel si chip de aceste minunate daruri ale naturii.

Nu uita de beneficiile pentru ten ale capsunilor. Bunica spunea asa: o capsuna pe fata, una in gura, o capsuna pe fata….

Dar pentru ca sunt in perioada lor de glorie, iar noi ne putem bucura din plin de aroma si gustul lor, despre capsuni o sa mai vorbim. Pentru ca merita din plin!

Distribuie articolul pe: