Aluaturi perfecte

|Otilia Ignat |
Aluaturi perfecte

Este perioada ideala pentru tarte cu legume si fructe. In plus, tartele facute in casa, cu aluaturi perfecte preparate de tine, sunt incomparabil mai bune si mai gustoase decat cele cu aluaturi gata cumparate.

  

Asa ca nu pot fi decat foarte utile doua retete simple, pentru doua aluaturi perfecte: unul sarat, unul dulce, cu tot cu secrete pentru 100% reusita.

Aluatul sarat este perfect pentru tarte cu legume. Se face repede si reuseste oricui. Secretul este sa ai rabdare cand il pregatesti. Acest aluat  face parte din acea categorie de preparate care nu are cum sa nu iasa bine. Ca sa-l faci ai nevoie de un pachet de unt (cu putina grasime), faina cat cuprinde, o lingurita rasa de sare si un ou mare.

Lasa untul la temeperatura camerei circa o ora. Trebuie sa fie moale. Pune untul intr-un castron si adauga circa 300-350 de grame de faina (o lingura mare de faina are 25-30 de grame) si sara. Cu mana, amesteca untul cu faina pana ce rezulta un amestec nisipos si faramicios. Adauga oul intreg si, tot cu mana, continua sa amesteci. O sa rezulta un aluat initial lipicios, iar ulterior moale si elastic.

Daca simti ca este nevoie mai adauga o lingura cu faina. Aduna aluatul intr-un gogoloi si lasa-l la rece 30 de minute. Se intinde cu sucitorul sau cu mana. Ingredientele sunt perfecte pentru o tava de tarta, rotunda cu diametrul de 35 de centimetri sau pentru o tava dreptunghiulara cu latura mare de 30 de centimetri

Cateva secrete:

  • In aluat poti pune mirodenii: cimbru uscat, piper, rozmarin, pudra de usturoi, nucsoara sau boia, in functie de umplutura pe care o alegi pentru tarta.
  • Daca vrei un aluat mai tare, pune ceva mai multa faina si jumatate de plic de praf de copt.
  • Poti intinde aluatul, imediat ce este gata in tava de copt, cu mana. E foarte usor. Gaoaca de aluat pregatita poate sta la frigider pana este gata umplutura.
  • Aluatul se poate congela.
  • Nu-i nevoie sa intepi aluatul. Umplutura poate sa fie oricat de lichida (urmand sa se intareasca la copt), pentru ca aluatul nu are probleme.
  • Aluatul se poate coace si neumplut, pentru cazurile in care umplutura este una care nu are nevoie de coacere. In acest caz coace gaoacea de aluat la foc potrivit pentru circa 15 minute. Daca se rumeneste prea tare si inca nu este gata acopera-l cu o folie de aluminiu. Lasa-l sa se raceasca in cuptor.

Vezi colectia noastra de aluaturi, tarte si painici.

Vezi mai departe detaliile pentru aluatul dulce.

[next]Aluatul pentru tarte dulci este si el foarte simplu de facut. Am ales special un aluat care se face cu ulei, fara drojdie, ca sa fie mai lejer si sa mearga bine cu orice fel de umplutura. Aluatul dulce se potriveste pentru tot felul de umpluturi, fie ca sunt mai uscate, fie mai umede.

     

Ca sa-l faci ai nevoie de doua oua, sase linguri de zahar, sase linguri de ulei si 400 de grame de faina. Iti mai trebuie mirodenii (vanilie, coaja de lamaie sau portocala, esenta de migdale sau de rom, dupa placerea fiecaruia), un praf de sare (sarea adaugata in preparatele dulci da gust si accentueaza gustul), si o lingurita rasa de praf de copt.

Amesteca foarte bine, cu mixerul, ouale cu zaharul. Este esential pentru reusita aluatului. Adauga mirodeniile, sare si praful de copt. Pune uleiul, incet, in timp ce amesteci, iar la final faina. Framanta aluatul pe masa infainata usor pana rezulta un aluat elastic. Intinde aluatul cu sucitorul.

Ingredientele sunt perfecte pentru o tava de tarta, rotunda cu diametrul de 35 de centimetri sau pentru o tava dreptunghiulara cu latura mare de 30 de centimetri.

Cateva secrete:

  • Aluatul poate sa fie mai moale sau mai dens in functie de cantitatea de faina adaugata. Daca cresti catitatea de faina, pune si mai mult praf de copt.
  • Daca vrei un aluat mai fraged, foloseste doar galbenusuri. Pastreaza aceleasi cantitati si pune patru galbenusuri in loc de doua oua intregi.
  • Aluatul se preteaza bine pentru a face grilajul unor tarte.
  • Aluatul iese foarte bine si daca injumatatesti cantitatea de zahar.

Aceasta a fost lectia de bucatareala. Astept detalii despre tartele pe care le faceti! Te poti inspira din colectia de retete de tarte. Pentru toate aceste retete poti folosi unul din cele doua aluaturi.

Distribuie articolul pe: