Iahnie de fasole

|Otilia Ignat |
Iahnie de fasole

Exista ideea ca iahnia de fasole este mancarea traditionala a romanilor. Posibil, desi eu am ceva indoieli. Iahnia de fasole este o mancare, mai degraba balcanica, pe care am imprumutat-o de pe la vecini. Dar chiar si asa, imprumutata, este un fel de mancare pe care toata lumea il iubeste, desi se vor gasi destui snobi care sa zica ca este mancarea saracului.

Iahnia de fasole nu este mancarea saracului, ci mancarea celui care tine la sanatatea lui. Fasolea este un aliment sanatos, hranitor, care consumat constant are darul de nu lasa grasimea sa se adune in jurul mijlocului. Dar nu despre asta vreau sa vorbim. Am vorbit altadata despre dieta cu fasole si, daca te intereseaza subiectul, te poti duce acolo sa citesti.

Azi vreau sa vorbim despre cum se face iahnia de fasole. In primul rand cumpara fasole cu bobul mic. Alb si lucios de la tarani, din piata. Cumpara si vreo doi morcovi grosi si nodurosi, o telina mare si vreun kilogram de ceapa. Nu orice fel de ceapa, ci din cea galbena si turtita, care te face sa plangi cu lacrimi mari cand o toci. Mai cumpara o capatana de usturoi si, neapatat, vreo doua legaturi de marar. Se cere si o legatura de cimbru uscat si vreo doua linguri de pasta groasa de tomate, asa cum facea bunica in casa. Si pentru ca rasfatul sa fie intreg, cumpara, tot din piata, o bucatica de slanina afumata cu sorici. Sa fie soriciul subtire si fraged, iar slaninuta aproape transparenta.

Cu toate astea in sacosa, treci in bucatarie. Pune o oala de apa, mare pe foc. Spala fasolea, si aseaza-o intr-un vas mare si larg, la fiert, in apa rece. Ca sa fie cu adevarat sanatoasa, trebuie sa o fierbi in trei ape. Pune mereu apa clocotita peste fasolea scursa si fierbe boabele saltarete la foc mic, cu capac.

In timpul asta curata morcovii, telina si ceapa. Arunca morcovii si telina, in ultima apa, peste fasole si lasa-i sa se cunoasca si sa impreteneasca in apa care clocoteste. Toaca ceapa si plangi de fericire. Jupoaie soriciu si taie slanina (cei care sunt la cura de slabire o sa ma condamne ca-i indemn sa manance slanina; lor le raspund ca slanina de porc, taraneasca, afumata natural e un medicament pe langa ultima portie de cartofi prajiti pe care au mancat-o la fast-food, plus ca in combinatie cu fasolea trece prin stomac ca acceleratul prin Faurei…). Topeste slanina, aduna jumarile ramase si arunca ceapa in untura lasata. Daca salivezi, te intelegem!

Taie soricul in fasiute si pune-l peste fasole si legume. Sa fie petrecere in oala! Jumarile lasa-le deoparte. Caleste bine mai departe ceapa. Pune cimbrul maruntit, usturoiul tocat marunt si la final bulionul. Stinge arsura cu niste zeama din oala in care fasolea fierbe si lasa totul sa fiarba incet, incet vreun sfert de ora. Pune sare si piper.

Cand fasolea a fiert, iar morcovul este moale, rastoarna sosul aromat de ceapa in fasole. Amesteca cu mila si lasa sa clocoteasca incet vreo 15 minute, pe foc mic. Pune jumarile si mararul tocat. Amesteca pentru ultima data si da oala deoparte.

Pune fasolea in farfurii adanci si umple-le bine. Cea mai buna iahnie de fasole se mananca cu lingura, cu ceapa veche cruda alaturi, strivita pe coltul mesei si indulcita cu sare si otet de vin. Daca vrei sa fie povestea rotunda fa si o paine de casa, cu coaja groasa si miez dulce….

Si-am incalecat pe o sa si ti-am spus povestea …. despre iahnia de fasole! 

Distribuie articolul pe: