Un studiu recent a scos la iveala faptul ca daca prajesti in uleiuri vegetale, nu inseamna ca iti vei creste riscul instalarii bolilor de inima, asa cum se credea pana acum. Mitul bolilor de inima cauzate de prajelile in grasimi vegetale a fost demontat dupa un studiu care s-a intins pe o perioada de 11 ani si la care au participat 41.000 de adulti, cu varste cuprinse intre 29 si 69 de ani. Subiectii nu aveau niciun fel de probleme de sanatate la inceputul studiului. Voluntarii au fost impartiti in patru grupe, in functie de cat de des consumau mancare care fusese prajita in ulei si au fost monitorizati timp de 11 ani. In aceasta perioada, 600 s-au imbolnavit de inima, iar 1.000 au murit din cauze diverse. Concluzia, care a fost publicata in British Medical Journal, a fost ca nu au existat diferente intre grupuri, in ceea ce priveste incidenta aparitiei bolilor de inima, ceea ce inseamna ca mancarea pregatita prin prajire in uleiuri vegetale nu le-a influentat starea de sanatate. – Uleiul de masline nu este recomandat pentru prajit, pentru ca la temperaturi inalte calitatile lui de pierd. – Cel mai bun ulei pentru prajit este uleiul de orez. – Uleiul de seminte de in este ideal crud in dieta vegetariana. – Cel mai important este sa nu lasi niciodata uleiul sa fumege in tigaie. Studiul are si un "the end", care atrage atentia ca excesul de prajeli ramane un pericol prntru sanatate. Dar daca vei consuma de doua-trei ori pe saptamana alimente prajite in ulei, aceasta nu o sa aduca niciun fel de riscuri suplimentare pentru sanatatea ta. Studiul a permis si o reevaluarea calitatii uleiurilor vegetale cele mai folosite, astfel ca se poate spune ca s-a stabilit o ierarhie a celor mai bune. Uleiul de floarea-soarelui isi mentine locul si ramane o excelenta sursa de vitamina E. Vitamina E este unul dintre cei mai puternici antioxidanti naturali, iar doua linguri de ulei de floarea soarelui pe zi sunt suficiente pentru a tine sub control valoarea colesterolului rau. Uleiul de floarea soarelui contine grasimi polinesaturate si este foarte potrivit pentru gatit. Uleiul de rapita, este singurul ulei de larg consum care contine o cantitate apreciabila de grasi omega 3 (foarte bune pentru inima si creier). In plus este foarte bogat in grasimi mononesaturate, sarac in grasimi saturate, nesanatoase. Poate fi folosit si crud, in salate, dar si la gatit, inclusiv la prajeli. Cu certitudine niciun studiu nu poate detrona uleiul de masline, care ramane cel mai bun ulei vegetal. Foarte bogat in grasimi mononesaturate, benefice si necesare inimii, uleiul de masline are un continut mare de antioxidanti. Uleiul de masline este ideal daca este consumat ca atare. Este bun pentru gatit, dar nu este recomandat pentru prajit, pentru ca la temperaturi inalte calitatile lui de pierd. Uleiul de orez are marea calitate de a se preta la temperaturi inalte. Deci se poate spune ca este ideal pentru prajit. Mai putin bogat in antioxidanti, uleiul de orez are insa un nivel optim de grasimi sanatoase. Uleiul din seminte de in, desi este cel mai putin folosit, este uleiul vegetal care contine cea mai mare cantitate de omega 3. Uleiul de seminte de este ideal pentru dieta vegetarienilor sau al celor care nu consuma peste, pentru ca o lingura de ulei de in pe zi poate satisface nevoile acizi grasi esentiali omega 3. Uleiul de seminte de in nu trebuie folosit la gatit sau prajit, dare este ideal daca este consumat in stare cruda, scrie huffingtonpost. Evident ca toate aceste proprietati specifice pentru uleiuri vegetale depind in cea mai mare masura de modul in care acestea sunt fabricate. Alege mereu uleiuri vegetale rezultate prin presare la rece, Patreaza uleurile in sticle inchise la culoare, la temeperatura scazuta, in locuri intunecoase. Calitatile lor se altereaza foarete usor. Si, cel mai important nu lasa niciodata uleiul sa fumege in tigaie. Distribuie articolul pe: