Masa de Pasti este un eveniment nu prin ingrediente folosite, ci prin dragostea si bucuria de a pregati mancaruri speciale. Nu cantitatea, ci calitatea, nu numarul felurilor de mancare, ci gustul, aromele si culorile din farfurie fac diferenta intre o masa obisnuita si masa din Duminica de Pasti. Cu toate acestea in gand am ales pentru masa de Paste vegetariana trei feluri de mancare speciale. Primul: salata de fasole verde cu menta si patrunjel. Ca sa o faci ai nevoie de vreo 500-600 de grame de fasole verde (cea congelata intraga este cea mai buna), trei linguri cu ulei de masline, doua legaturi de usturoi verde, o lingura de otet basamic, o legatura de patrunjel si o mana de funze proaspete de menta, plus sare si piper alb. Incepe prin a fierbe fasolea verde in apa cu sare, pentru 5-6 minute. Aceste cateva minute sunt suficiente pentru ca pastaile sa ramana verzi, crocante, dar sa fie si foarte placute la gust. Scurge fasolea, apoi racoreste-o sub un jet de apa rece. Incinge o lingura de ulei si pune usturoiul tocat in bucatele, la calit. Pune sare si amesteca. Tine totul pe foc pentru cateva minute, pana ce usturoiul devine usor auriu si se inmoaie putin. Poti sa pui si cativa catei de usturoi, daca vrei o aroma intensa. Cateii de usturoi trebuie taiatai felii subtiri. Cand sunt gata da deoparte si lasa sa se raceasca. Toaca verdeturile foarte marunt, adauga restul uleiului si otetul. Amsteca bine. Adauga usturoiul calit cu tot cu sosul lasat. Omogenizeaza si toarna totul peste fasolea verde fiarta si racita. Potriveste de sare, pune piper alb din belsug si serveste. Dupa pofta ta poti pune ardei iute, tocat marunt, nuci maruntite sau fulgi de migdale. In sos poti pune, daca vrei: o lingura de smantana si parmezan ras. Salata merge foarte bine impreuna cu oua de prepelita fierte tare si adaugate intregi in salata. Serveste salata cu felii subtiri de paine prajita. [next] A doua: pachetele crocante sunt un deliciu care poate sta pe orice masa. Ai nevoie de foi de placinta, ulei de masline, patru cinci legaturi de ceapa verde, o legatura de loboda, o legatura de usturoi verde, sare, mult piper si vreo 500 de grame de ciuperci. Iti mai trebuie o doua linguri de seminte de in si verdeata dupa placul tau. Macina semintele de in. Toaca ciupercile, ceapa si usturoriul verde. Caleste, in putin ulei, ceapa, usturoriul si ciupercile tocate marunt. Cand ciupercile s-au inmuiat, adauga loboda, sare si mult piper. Da deoparte si lasa sa se racoreasca. Nu-i nevoie sa se evapore tot sucul, pentru ca acesta o sa lege compozitia dupa ce adaugi faina de in. Faina de in leaga amestecul tot asa cum ar fi daca ai adauga oua. Compozitia trebuie sa fie omogena, dar fara sa fie foarte densa. Daca vrei poti pune oua. La cantitatile din reteta ai nevoie de vreo 4-5 oua. Cu acest preparat umple foile de placinta si formeaza trigoane. Foile de placinta trebuie unse cu putin ulei. Unge o tava cu putin ulei, sau foloseste hartie pentru copt si aseza pachetele in tava. Trebuie coapte vreo 20-30 de minute la foc potrivit. Ca sa aiba o fata frumoasa trebuie unse cu putin ulei sau cu un amestec format dintr-un galbenus de ou si putin ulei. Presara seminte se susan deasupra sau cascaval ras. Serveste pachetelel crocante calde, nu fierbinti, simple sau su sos de smantana ori iaurt, sau cu un sos verde. Pachetele crocante merg foarte bine cu morcovi copti, cu hummus cu avocado, ori conopida cu fennel gratinate. [next] A treia: placinta cu ceapa rosie si oua, poate reprezenta felul principal. Este spectaculoasa si gustoasa. Ca sa o faci ai nevoie de un pachet de aluat de patiserie, cumparat sau facut in casa, doua linguri cu ulei, 450 de grame de cartofi noi, o ceapa rosie mare, 450 de grame de varza noua, doi-trei catei de usturoi, o lingurita de seminte de marar, cateva rosii uscate, in ulei, patru oua, doua linguri cu lapte. Pregateste o tava rotunda. Cele cu pereti detasabili sunt ideale. Unge tava sau foloseste hartie pentru copt. Curata cartofii. Taie-i in bucatele. Pune ulei intr-o tigae si caleste ceapa taiata pestisori. Adauga cartofii si continua sa calesti vreo 5 minute. Pune usturoiul tocat marunt si semintele de marar. Pune un pahar mic cu apa, sare si piper, acopera si lasa legumele impreuna vreo 10 minute. Intr-un alt vas caleste varza tocata foarte fin impreuna cu rosiile in ulei taiate in bucatele, pana ce varza se inmoaie bine. Amesteca din cand in cand in ambele vase. Cand sunt gata lasa totul sa raceasca. Pune aluatul in tava. Pastreaza o bucata de aluat care o sa formeze un capac pentru placinta. Pune amestecul de ceapa si cartofi. Acopera totul cu varza si formeaza patru cuiburi in varza in care pune cate un ou. Sigileaza placinta cu capacul de aluat. Unge aluatul cu lapte, presara putin parmezan ras si coace totul in cuptorul bine incalzit, la foc moale vreo 30 de minute. Cand tai placinta galbenusul de oua trebuie sa fie moale si sa se amestece cu legumele coapte. Serveste placinta cu salata de spanac. Dulciurile pentru masa de Pasti in zilele urmatoare. sursa foto: BBC good food Distribuie articolul pe: