Reduceti deseurile alimentare

|Andreea Pietrosel |
Reduceti deseurile alimentare

Ca parte a unui proiect european pentru a reduce deseurile alimentare la jumatate pina in 2020, mai multe organizatii finlandeze s-au angajat deja in aceasta initiativa, intre altele prin educarea tinerilor.

In Finlanda, o zecime din alimentele inca bune de consum ajunge la gunoi. Procentul acesta creste cind  luam in considerarea numai mincarea gatita care se arunca – din case, restaurante ori cantine, fie scolare sau de intreprindere.

In cantine si restaurante cu autoservire, cantitatea de mincare este gatita in functie de cit de mare s-a observat a fi consumul. Numai ca oamenii lasa in farfurie o mare parte din ceea ce s-au servit, cantitate care ajunge invariabil la gunoi, impreuna cu mincarea ramasa neatinsa.

Citeva scoli din vestul tarii, au desfasurat o campanie de educare pentru copiii, pentru a ii invata sa isi puna pe farfurie atit cit vor putea minca, fara sa faca risipa si fara sa se indoape.

In  toate scolile finlandeze se serveste masa de prinz, iar in unele familii, sarace sau dezorganizate, aceasta este chiar singura masa si calda si echilibrata pe care o primesc copiii, si ofera prilejul unei educatii suplimentare. In cadrul acestei campanii, copiii au invatat sa recicelze si sa priveasca mincarea in alt mod. Scoala care a cistigat campania a redus la 10 grame de persoana  cantitatea alimentelor aruncate.

Si statul, pentru a sprijini initiativa Uniunii europene de reducere a deseurilor alimentare, a pus in aplicare noi directive, care sa permita donarea de catre magazine a alimentelor care nu mai pot fi puse in vinzare pentru ca au depasit data de perisabilitate, dar pot fi inca folosite fara riscuri pentru sanatate.

 

Distribuie articolul pe: