Angelina Jolie si isteria mastectomiei

|Andreea Pietrosel |
Angelina Jolie si isteria mastectomiei

De cand a declarat Angelina Jolie ca a suferit o mastectomie, toata presa scrie despre subiect. Jolie explica intr-un editorial publicat in The New York Times de ce a ales sa faca aceasta operatie dupa trei luni de tratament. O lupta dusa discret de actrita care prezenta un risc de 87% de imbolnavire de cancer mamar si o predispozitie de 50% de a fi diagnosticata cu cancer ovarian.

“Mama mea a luptat impotriva cancerului timp de aproape un deceniu si a murit la varsta de 56 de ani. A rezistat destul ca sa isi cunoasca primul nepot si sa il tina in brate. Dar restul copiilor mei nu vor avea niciodata sansa de a o cunoaste si de a vedea ce fiinta plina iubire si de gratie era. Deseori vorbim despre ‘mama mamei’ si ma vad pusa in situatia de a le vorbi despre boala care a luat-o de langa noi. M-au întrebat daca si mie mi s-ar putea intampla acelasi lucru. Le-am spus de fiecare data sa nu isi faca griji, dar adevarul este ca sunt purtatoarea unei gene ‘defectuoase’, BRCA1, care imi sporeste acut riscul de a ma imbolnavi de cancer mamar si de cancer ovarian.”

 

Angelina Jolie scrie ca a vrut sa transmita astfel un mesaj femeilor care se afla in situatii similare. Acum riscul de imbolnavire de cancer mamar al ei a scazut de la 87% la sub 5%.

Totusi mastectomia reprezinta cea mai radicala metoda de prevenire a unui risc ridicat de cancer mamar, pentru acele femei (0,2% din total) care sunt purtatoare ale unor predispozitii genetice pentru acest tip de cancer.

Cele doua tipuri de cancer – mamar si ovarian- apar mai devreme la femeile care prezinta aceste predispozitii genetice, cu o varsta medie de diagnosticare de 45 de ani pentru cancerul mamar, comparativ cu varsta de 60 de ani in cazul populatiei generale. Evolutia acestor cancere este in general mai rapida, iar rata de recidiva este mai ridicata.

Pentru aceste femei, medicii nu au alta optiune, pentru moment, decat o supraveghere medicala intensiva pentru a depista si a trata cancerul cat mai devreme posibil, sau extirparea sanilor sau a ovarelor in scop preventiv.

 

Ce presupune dubla mastectomie

 

Dubla mastectomie consta in extirparea in totalitate a celor doua glande mamare, adica a sanilor, a areolelor si a mameloanelor, cu pastrarea pielii. Aceasta interventie chirurgicala nu elimina complet riscul de cancer la san, dar il reduce considerabil cu peste 90%, sustin expertii de la Institutul Curie.

 

Isteria mastectomiei

 

Time.com scrie ca mastectomia nu e singura optiune in astfel de cazuri. Prezenta acestei mutatii nu echivaleaza obligatoriu cu declansarea cancerului. In Franta, doar 5% dintre femeile predispuse la cancer mamar aleg mastectomia. Cele mai multe dintre frantuzoaicele vizate opteaza pentru o supraveghere medicala speciala care consta in trei examene anuale – un examen RMN, o mamografie si o ecografie – de la 30 de ani. In Olanda, acest procent este de 30-40%.

Pentru a detecta genele defectuoase, un test genetic – care costa aproximativ 2.000 de euro si este rambursabil in anumite tari, precum Franta – este propus femeilor care prezinta acest risc, adica acelor persoane cu un istoric familial sau personal marcat de cancer mamar sau ovarian.

Angelina Jolie nu este prima vedeta de la Hollywood care a recurs la mastectomie, in ultimii ani Christina Applegate si Kathy Bates au ales aceeasi metoda preventiva pentru a diminua riscul de cancer mamar.

 

Distribuie articolul pe: