Atentie la bolile inflamatorii intestinale

|Andreea Pietrosel |
Atentie la bolile inflamatorii intestinale

In Romania, numarul total al persoanelor care sufera de BII – boli inflamatorii intestinale–  in 2013 este de 5 pana la 10 ori mai mare comparativ cu anul 2002. Mai ingrijorator este faptul ca din totalul de 5.000 de pacienti diagnosticati cu BII la noi in tara, doar 20% figureaza in Registrele Nationale. Atentie la bolile inflamatorii intestinale!

Prof. Dr. Mircea Diculescu, Presedintele Societatii Romane de Gastroenterologie si Hepatologie explica: „Cresterea numarului de pacienti cu BII este legata de mai multi factori, printre care se numara: alimentatia dezechilibrata, stilul de viata, folosirea irationala a antibioticelor, imunizarile repetate. Unii factori declansatori ai bolii raman necunoscuti, pentru ca vorbim de o boala autoimuna.

 

Simptomele si manifestarile acestor boli sunt variate si comune cu ale altor afectiuni:

dureri abdominale

stare de oboseala

pierdere in greutate

diaree timp de zile sau saptamani intregi.

 

 

La nivel mondial peste 5.000.000 de persoane sunt diagnosticate cu BII, dintre care cele mai raspandite sunt Boala Crohn si Rectocolita ulcero-hemoragica. Cele mai multe cazuri se inregistreaza la persoanele tinere, cu varste cuprinse intre 20 si 30 de ani iar in ultimii ani, incidenta bolilor inflamatorii intestinale a crescut inclusiv la copii si adolescenti.

In cazul copiilor, boala Crohn este deosebit de periculoasa pentru ca afecteaza procesul de crestere.

Aproximativ 70% dintre pacientii cu BII au intampinat dificultati in a-si mentine relatiile de prietenie sau de familie sau in a-si face altele noi si 43% au fost nevoiti sa isi ajusteze activitatea la locul de munca, lucrand cu jumatate de norma sau de acasa, arata datele unui studiu realizat la nivel european in anul 2011. Confom studiului, 83% dintre pacienÅ£i, chiar ÅŸi în perioadele de remisie ale bolii.

 

Distribuie articolul pe: