Cum pot scapa pacientii cu diabet zahar de tip 2 de grija restrictiilor alimentare?

|Andreea Pietrosel |
Cum pot scapa pacientii cu diabet zahar de tip 2 de grija restrictiilor alimentare?

In sezonul cald de obicei ne propunem sa inlaturam kilogramele in plus, asa ca ne apucam de sport, mancam mai sanatos, incercam sa ne hidratam mai bine. Practic, adoptam o dieta despre care credem ca ne va schimba in vreun fel infatisarea si starea de spirit.

Exista insa persoane care, datorita unor afectiuni medicale, sunt nevoite sa tina o dieta destul de fixa, chiar pentru tot restul vietii. Acesta este mai ales cazul persoanelor care sufera de diabet zaharat tip 2. La diabetici, in primul rand se calculeaza aportul de glucide pe care il iau din alimentatie.

„Aportul de glucide vine de obicei din legume, din fructe, din lactate, acestia sunt nutrientii cei mai importanti in glucide. Pacientii pot sa manance si legume si fructe si lactate, dar intr-o anumita cantitate, raportat la inaltime, la greutate, la durata bolii, la tipul de tratament pe care il au.” ne-a spus Oana Dumitrache, medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice Ponderas.

Pacientii cu diabet cunosc foarte bine aceste lucruri, ei pot beneficia de o educatie terapeutica si o educatie nutritionala pe parcursul a mai multor cursuri, in care invata sa se alimenteze astfel incat sa nu isi afecteze starea de sanatate. Prin aceasta educare, ei devin constienti de riscurile unui regim alimentar neadecvat, mai ales pentru ca apar complicatii ale diabetului foarte rapid dupa incalcarea vreunei reguli alimentare.

Daca un pacient diabetic consuma mai mult decat ii permite schema alimentara, va resimti foarte rapid o usoara stare de somnolenta, deshidratare si nevoia de a consuma foarte multa apa, va avea simptome de greata si chiar varsaturi.

De obicei pacientii diabetici pot consuma alimente sanatoase – absolut toate tipurile de legume si fructe, in cantitati moderate. Evident, exista si cateva exceptii, si anume: prunele, bananele si strugurii, care au un continut glicemic foarte mare si atunci pot provoca hiper-glicemii. E de la sine inteles ca trebuie sa se excluda din alimentatie glucidele rafinate, care se gasesc in produsele de patiserie si cofetarie, si sucurile carbonatate sau necarbonatate, care au un aport de glucoza mare.

Hidratarea este un aspect foarte important, indiferent daca tineti sau nu regim alimentar, indiferent daca suferiti sau nu de vreo afectiune diabetica. Recomandarea medicului este de a consuma minimum 2 litri de lichide pe zi – apa sau ceai neindulcit.

Cum pot scapa pacientii cu diabet zahar de tip 2 de grija restrictiilor alimentare?

Conform ultimelor studii publicate, aproximativ 2 milioane de romani sufera de diabet zaharat. Dintre romanii diagnosticati cu diabet, 70% prezinta diabet zaharat tip 2, boala cauzata in principal de acumularea excesului ponderal. Mai mult, ultimul studiul efectuat de Ponderas arata ca in randul romanilor cu obezitate grad 1, 2 si obezitate morbida, 20% au dezvoltat diabet zaharat tip 2.

Cea mai noua solutie pentru pacientii diabetici este operatia de micsorare a stomacului (gastric sleeve), operatie care poate duce chiar la remisia bolii, in timp. Pacientii metabolici care au beneficiat de acest tip de interventie chirurgicala au observat la cateva zile de la operatie ca nivelul zaharului in sange scazuse simtitor.

Un pacient operat poate consuma in primele doua luni de la operatie doar alimente preparate termic. Ei trebui sa respecte foarte bine indicatiile date de nutritionist si trebuie intotdeauna sa fie foarte atenti la tipul alimentelor pe care il ingera. Bineinteles ca trebui sa acorde o atentie deosebita alimentelor ce contin glucide rafinate si sa evite consumul acestora.

Marele avantaj este, insa, acela ca la cateva luni de la operatia de gastric sleeve, ei vor putea consuma orice tip de aliment, fara a mai sta neaparat cu grija a ce au in farfurie.
 

Distribuie articolul pe: