Afla daca esti deprimata si cum poti sa te ajuti

|Oana Racheleanu |
Afla daca esti deprimata si cum poti sa te ajuti

Femeile sunt mult mai predispuse la depresii decat barbatii si, in plus, au motive diferite. De la hormoni, la presiunea sociala si schimbarile climatice, femeile reactioneaza cel mai des. 

Depresia este o afectiune care poate afecta toate zonele vietii tale, de la viata sociala, la cariera, cuplu, pana la a pierde sensul vietii. Potrivit Asociatiei Nationale de Sanatate Mintala din SUA, una din 8 femei va suferi de depresie la un moment dat in viata ei. 
 
In afara de tristete, vina, oboseala, depresia mai poate fi detectata dupa urmatoarele simptome: 
  • stare de spirit depresiva 
  • dereglari de somn (dormi mai mult sau mai putin) 
  • schimbari de apetit si de greutate 
  • pierderea interesului fata de activitatile care iti placeau inainte 
  • pierderea sperantei si a sensului vietii 
  • dificultati de concentrare 
  • lipsa energiei si oboseala 
  • ganduri suicidale sau ganduri recurente despre moarte 
 

Reactii diferite ale femeilor si barbatilor in timpul depresiei 

 
Desi marea majoritate a simptomelor depresiei sunt la fel si la barbati, dar si la femei, la acestea din urma unele simptome apar mai des. De exemplu, asteniile sunt mai intalnite la sexul frumos.
 
Tot la ele pot fi intalnite si asteniile atipice. Atunci cand suferi de depresie, poti sa dormi putin, sa mananci putin si sa pierzi in greutate, dar la femei poate fi intalnit si opusul: mananca mai mult (in special carbohidrati), dorm mai mult si se ingrasa. 
 
Cand sufera de depresie, femeile tind:   Cand sufera de depresie, barbatii tind:
se invinovateasca                   sa ii invinovateasca pe altii
sa se simta triste, apatice                 sa se simta nervosi, iritabili
sa se simta anxioase si speriate                  sa se simta suspiciosi
sa evite conflictele cu orice pret         sa creeze conflicte 
sa se simta incete si nervoase         sa se simta agitati si fara stare
sa aiba probleme in a pune limite         sa simta nevoia de control cu orice pret
sa vorbeasca usor despre problemele lor   sa se simta slabi daca vorbesc despre problemele lor
apeleaza la mancare si prieteni pentru a se   apeleaza la alcool, TV, sport si sex
vindeca
 

Cauzele depresiei la femei 

 
Femeile au sanse de doua ori mai mari sa sufere de depresie decat barbatii, iar cauzele sunt de natura biologica, psihologica si sociala. 
 
De natura biologica si hormonala: probleme premenstruale, sarcina si infertilitate, depresie postpartum, perimenopauza si menopauza, probleme de sanatate. 
 
De natura psihologica: se concentreaza si isi repeta ganduri negative, se simte depasita de problemele de la serviciu, de la scoala sau de acasa, nemultumiri legate de propriul corp. 
 
De natura sociala: probleme in relatie, responsabilitati familiale, probleme cu banii, moartea unei persoane dragi. 
 

Modalitati prin care poti sa iesi singura din depresie 

 
Cea mai sigura solutie pentru a iesi din depresie este vizita regulata a unui psiholog, dar pana acolo poti incerca sa te ajuti singura
 
Vorbeste cu cineva de incredere despre ceea ce simti, fata in fata. Vorbeste deschis despre sentimentele tale, despre ce ganduri iti trec prin minte si cere ajutor, daca ai nevoie. In lipsa unui prieten, te poti alatura unui grup de suport. 
 
Participa la acitivitati sociale, chiar daca nu ai chef. In acele momente nu simti decat sa te retragi intr-un coltisor si sa te izolezi, dar oamenii te pot ajuta sa iesi din depresie fara sa faca nimic concret. Cauta activitati care presupun iesirea in natura. 
 
Misca-te! Studiile arata ca sportul regulat poate fi la fel de eficient precum medicamentele antidepresive. In plus, iti creste nivelul de energie si iti scade oboseala. Nici macar nu trebuie sa te duci la sala. Mergi pe jos 30 de minute si vei vedea imediat diferenta. 
 
Dormi 8 ore. Am zis deja ca depresia vine cu probleme de somn, dar apeleaza la diverse tehnici care iti asigura un somn bun, de 8 ore, caci organismul tau are nevoie de asta. 

Practica tehnici de relaxare. O rutina zilnica de relaxare te poate ajuta sa elimini simptomele depresiei. Incearca yoga, respiratii profunde, relaxarea muschilor in mod progresiv sau meditatia.

 
Foto: Hepta

Distribuie articolul pe: