8 motive pentru care ti-e mereu foame

|Oana Racheleanu |
8 motive pentru care ti-e mereu foame

Nici n-a trecut bine jumatate de ora de cand te-ai ridicat de la masa, ca tie iti e deja foame. Patesti asta destul de des, fara sa stii de ce, dar noi te vom ajuta sa afli. 

1. Esti deshidratata 
 
De multe ori deshidratarea se ascunde in spatele foamei, cand tu ai de fapt nevoie sa bei apa. Confuzia se intampla in hipotalamus, partea creierului care raspunde atat de foame, cat si de sete. Data viitoare cand iti va fi foame, desi stii ca ai mancat, bea un pahar mare de apa si asteapta 15, 20 de minute pentru a vedea daca a trecut foamea. 
 
2. Esti in urma cu somnul 
 
Dupa o noapte in care ai dormit prost sau putin, doi hormoni incep deja sa lucreze impotriva ta: creste nivelul de ghrelin, hormonul care stimuleaza apetitul si scade nivelul de leptin, hormonul care iti da senzatia de satietate. In plus, corpul tau striga dupa un shot de energie si tu vei simti nevoia sa mananci dulciuri nesanatoase. 
 
 
3. Te-ai alimentat cu carbohidrati simpli 
 
Ai observat cum o gogoasa te indeamna sa mai mananci una si cum se intampla la fel si cu prajiturile? Carbohidratii simpli, care se gasesc in produsele de patiserie si in prajituri, te prind intr-un cerc vicios fara ca macar sa-ti aduca ceva nutritiv in organism. Alege carbohidratii complecsi care contin si o multime de fibre, cum ar fi migdalele, merele, semintele de chia sau fisticul. 
 
 
4. Mananci pe fond nervos 
 
Cand esti stresata, corpul tau produce mai multa adrenalina si mai mult cortizol, ceea ce iti creste si apetitul. In plus, stresul reduce nivelul de serotonina, iar asta inseamna ca iti va fi mai foame decat iti e de fapt. 
 
5. Bei prea mult alcool 
 
Stii paharul ala de vin pe care l-ai baut inainte de masa pentru a-ti stimula apetitul? Pai el exact asta face, chiar si dupa ce ai terminat de mancat. In plus, pentru ca alcoolul te deshidrateaza, s-ar putea sa confunzi din nou senzatia de sete cu cea de foame. Asadar, schimba putin ordinea. Mananca intai, bea apoi un pahar de vin si unul de apa. 
 
6. Trebuie sa mananci mai multe proteine 
 
Nu numai ca proteinele se digera mai greu, deci stau mai mult in stomacul tau, dar se pare ca si scad pofta de mancare. Cele mai bune surse de proteine sunt ouale, iaurtul grecesc, carnea slaba si cerealele integrale. 
 
7. Nu mananci suficiente grasimi sanatoase 
 
Cand esti satul dupa o masa, sansele sunt foarte mici sa mananci din nou pana cand nu-ti este cu adevarat foame. Pentru asta sunt ideale grasimile sanatoase cum ar fi uleiul de masline, avocado si nucile. 
 
8. Sari peste mese 
 
Cand stomacul tau este gol pentru prea mult timp, el incepe sa produca ghrelin, hormonul care stimuleaza apetitul si asa te vei lupta cu o foame crunta. Chiar daca nu iti place sa iei micul dejun, incearca sa mananci macar un iaurt sau un mar, cel mult la o ora de la trezire. In plus, ai grija sa nu treaca 4 ore intre mese.
 
Foto: Hepta

Distribuie articolul pe: