Skip to main content

Exercitiile fizice la sala de sport pot fi extrem de solicitante iar daca nu le efectuezi corect si nu te intereseaza decat aspectul slabitului, poti ajunge la complicatii majore care iti pot pune sanatatea in pericol.

Cu totii mergem la sala pentru a slabi si pentru a ne mentine in forma, insa, exista cateva aspecte de care trebuie sa tii seama in timpul antrenamentelor. Unul dintre ele este legat de hidratare.

Si nu orice fel de hidratare, ci una corecta. Daca dupa un antrenament vei bea 2 litri de apa rece ca gheata, efectele s-ar putea sa fie mai rele decat daca nu ai fi baut deloc.
Organismul nostru este constituit din aproximativ 70% apa. In timpul unui antrenament fizic, se pot pierde pana la trei sferturi din lichidele corpului, motiv pentru care trebuie sa acorzi o mare atentie rehidratarii.
 
Deshidratarea poate avea efecte mult mai neplacute decat scopul pentru care mergem la sala si dupa o sedinta de exercitii fizice si efort solicitant, daca nu te hidratezi corect, ai toate sansele sa ajungi la spital cu ameteli, crampe musculare si dureri de cap. 
 
Acesta este motivul pentru care este indicat ca inainte de efortul fizic sa consumi aproximativ 300 de ml de apa, iar in timpul antrenamentului sa bei cate putin pentru a preveni deshidratarea. Daca astepti sa se termine antrenamentul si sa bei apa doar cand iti este sete, inseamna ca esti deja deshidratat.
 
Pentru sportivi sunt recomandate si alte tipuri de bauturi care contin si saruri minerale si electroliti pentru ca in timpul efortului fizic vor fi eliminate si aceste elemente prin transpiratie. De asemenea, sunt recomandate si acele bauturi ce contin o cantitate mica de carbohidrati.
 
Mare atentie la bauturile care contin zahar si cofeina. Citeste eticheta produsului si evita aceste bauturi deoarece iti pot face mai mult rau decat bine. Daca vei bea o bautura cu zahar s-ar putea sa asimilezi mai multe calorii decat ai ars in timpul sportului, iar cofeina accelereaza tranzitul intestinal si pe langa efectul deshidratarii poate da stari de moleseala.
 
Ca o concluzie generala, in functie de activitatea fizica zilnica, alege sa bei cat mai multa apa si sa iti refaci depozitele de saruri minerale si electroliti dupa fiecare antrenament. Doar asa te vei bucura de cele mai bune rezultate intr-un mod sanatos.
 
Newsletter