Skip to main content

Nu este un secret ca nu mai avem timp de nimic.

Totul se deruleaza extrem de rapid, contra cronometru. 

Nu este un secret faptul ca alimentele, aerul si apa pe care le ingeram sunt pline de toxine, chimicale si hormoni. 

Chiar daca folosim alimente bio sau filtre de apa super sofisticate, traind in stres si in mediu poluat, zilnic, supunem organismul unui efort extrem de mare in indeplinirea functiilor lui de baza, in special a celei de detoxifiere (curatarea organismului de reziduuri, toxine, metale grele). 

Aceste toxine, daca nu sunt curatate in mod regulat si temeinic, se depun in organism in diverse formatiuni, care in timp creeaza tumori, calcefieri, blocaje etc. 

In mod normal, organismul nostru trebuie sa proceseze, in acelasi timp, cu aceleasi “unelte”, tot ce primeste din exterior, si este greu sa faca acest lucru in conditiile in care el primeste, in afara de noxe, alimente procesate termic si/sau chimic, care nu au valoare biologica (adica nu au proteine, vitamine, minerale, fibre). 

Superalimentele se numesc astfel deoarece contin cantitati foarte mari de nutrienti (vitamine si minerale, proteine, enzime, fibre, antioxidanti, acizi grasi esentiali etc) si a proprietatilor terapeutice (de sprijin si reglare a sistemului imunitar, digestiv, circulator, hormonal etc).

Superalimentele au trecut de bariera traditiilor si a leacurilor, au intrat in metropole sub forma diferitelor pudre, tablete, fructe uscate, potiuni si uleiuri. Ele provin din tara noastra (polenul, catina, fructele de padure) sau din diferite colturi ale lumii si din aceasta cauza majoritatea ajung la noi sub forma de tablete, pudra sau uleiuri (turmeric, spirulina, chlorella, moringa, amla etc). 

De exemplu, o lingurita de pudra de Moringa contine peste 90 de nutrienti naturali, 46 de substante antioxidante, 18 aminoacizi, gama completa de vitamine, minerale si alte microelemente esentiale. Este cel mai puternic antioxidant dupa ORAC si este folosita in scop terapeutic: antiinflamator, antibiotic natural, antitumoral, diuretic, stimulant al aparatului cardiovascular etc.

Un alt superaliment, Chlorella, conține cea mai mare cantitate de clorofila dintre toate plantele, avand compozitia cea mai apropiata de cea a sangelui uman, pe care il improspateaza si oxigeneaza. Contine 60% proteine, 18 aminoacizi esențiali și diferite vitamine și minerale (mai mult de 20 de vitamine și minerale, inclusiv fier, calciu, potasiu, magneziu, fosfor, pro-vitamina A, vitaminele C, B1, B2, B2, B5, B6, B12, C, E și K, biotina, inozitol, acid folic). Chlorella este un puternic detoxifiant cu are effect de chelare a unor metale grele (plumb, mercur, cadmiu si arsenic). 

Acestea se consuma de regula in cantitati foarte mici, zilnic, de preferat dimineata, pentru ca sunt energizante. 

Pot fi amestecate in sucuri de fructe sau smoothie-uri, folosite ca si condiment sau amestecate in salate. Nu au contraindicatii, pot fi consumate in cantitati mai mici si de catre copii. 

Retetele sunt la indemana oricui, se gasesc online insa cel mai bine puteti incerca singuri ceea ce va place si experimenta  in fiecare zi.  

Dat fiind ca aceste superalimente se gasesc sub forma uscata, tablete, pudra, uleiuri si tincturi, iar forma lor de absorbtie maxima este sub forma lichida, este ideal sa le combinati in smoothie-uri sau sucuri de fructe. Pentru un gust mai placut de poate adauga miere si scortisoara. 

Smoothie verde pentru explozie de energie de dimineata
Se introduce in blender: 

  • 100 ml suc de morcovi
  • 200 ml suc de mere
  • 200 ml suc de portocale
  • 200 gr apio/Frunze de spanac
  • 1 varf de cutit praf de scortisoara
  • 1 lingurita de Spirulina
  • 1 lingurita Chlorella/pudra Moringa
  • 1 lingura zeama de lamaie. 

Dupa gust, puteti adauga o lingura de ulei de masline/canepa/in etc

Se mixeaza pana la omogenizare si se bea pe stomacul gol, dimineata, cu inghitituri mici.

Enjoy!