Skip to main content

In majoritatea caselor, zilele acestea se pregateste mielul. Fiecare incearca sa gaseasca o reteta cat mai soficticata, astfel incat masa de Paste sa fie cat mai savuroasa.  Tot uitandu-ma printre retete, am ales-o pe cea pe care o voi descrie mai jos deoarece mi s-a parut mult mai interesanta decat reteta traditionala de friptura de miel.

 
Miel in crusta de ierburi cu sos de vin rosu

 
Timp de preparare: aproape 3 ore
8 portii
564 calorii/portie
 
Ingrediente:
2,5 kilograme carne de miel
3 catei de usturoi, feliati
2 cepe taiate in sferturi
1 morcov taiat bucati mari
2 linguri de mustar Dijon
 
Pentru crusta:
175 gr miez de paine alba (daca este veche de cateva zile e si mai bine)
O legatura de patrunjel tocat marunt
O legatura de menta tocata marunt
5 bete de rozmarin bine tocat
2 catei de usturoi tocati marunt
3 linguri de ulei de masline
 
Pentru sos:
 
2 linguri de faina 
400 ml vin rosu
1 l supa de miel sau de vita
1-2 linguri de mustar Dijon
Un cub de unt
 
Mod de preparare:
 
Incalzeste cuptorul la 200 de grade Celsius. 
Cu un cutin ascutit cresteaza din loc in loc carnea de miel si infige cate o bicatica de usturoi.
Intr-o tava pune ceapa si morcovul, iar pe deasupra aseaza carnea. Asezoneaza cu sare si piper. Toarna 250 ml apa in tava si lasa totul la cuptor pentru 30 de minute.
Intre timp, pregateste crusta amestecand toate ingredientele intre ele si adaugand putina sare si piepr.
Scoate mielul de la cuptor, redu fosul la 170 de grade Celsius. 
Unge mielul cu mustar, apoi acopera-l apoi cu crusta de ierburi, intr-un strat gros. Nu-ti face griji daca ierburile mai cad si in tava, pentru ca vor fi folosite la sos, mai tarziu.
Pune din nou mielul in cuptor si lasa-l la copt inca vreo ora si jumatate. Verifica carnea din cand in cand si mai adauga apa daca ti se pare ca devine prea uscata.
Scoate mielul din tava dupa ce s-a copt si acopera-l cu folie si lasa-l sa se odihneasca 30-40 de minute.
Pentru sos, aseaza tava cu legumele direct pe focul de aragaz si adauga faina. Lasa pe foc timp de 1 minut, apoi adauga vinul mestecand tot timpul. Adauga apoi supa si lasa sa fiarba 10-15 minute, pana ce se ingroasa putin.
Strecoara sosul intr-o tigaie, adauga mustarul si untul si inecearca sa-l tii la cald pana ce il vei servi.
 
Newsletter