Sanatate intr-o ceasca cu ceai: Kombucha
Inca din anul 221 î. C, Kombucha (sau ceaiul nemuririi) a fost folosit de asiatici ca si medicament pentru tratarea mai multor boli.
Kombucha este o bautura dulce acida obtinuta din ceai negru, verde sau rooibos fermentat cu culturi din ciuperci, cu adaos de zahar sau alte plante sau extrase cu efect terapeutic potentator (ghimbir, scortisoara, aronia, papaya s.a.).
În urma procesului de fermentare a ceaiului Kombucha, pe lângă toate bacteriile probiotice, se obțin vitamine (mai ales cele din grupa B și C), aminoacizi, enzime și acizi organici benefici pentru sănătate precum acidul glucoronic (care are o mare putere detoxifiantă), cel lactic (ajută digestia și stimulează circulația sanguină) și cel acetic (antibiotic natural).
Cele mai importante beneficii pentru sănătate ale ceaiului Kombucha sunt următoarele:
- normalizează tranzitul intestinal
- reglează flora intestinală
- are efecte antivirale și antibacteriene
- întărește sistemul imunitar
- detoxifică organismul
- normalizează tensiunea arterială
- reduce nivelul colesterolului
- echilibrează aciditatea din corp
- îmbunătățește digestia proteinelor
- stimulează circulația sanguină
- facilitează absorbția mineralelor
- activează funcțiile pancreasului
- echilibrează nivelele de glucoză din sânge
- stimulează producerea sulfului fiziologic, a vitaminei B12 și a vitaminei K
- combate artrita și reduce durerile din articulații
- ajută la reducerea simptomelor premenstruale
- îmbunătățește randamentul oxigenului din celule
- reduce simptomele alergiilor
- favorizează apariția unei stări de bună-dispoziție
- crește capacitatea fizică a sportivilor
- previne pierderea memoriei
- funcționează ca un antibiotic care combate infecțiile recurente precum candidoza.
Alte beneficii importante ale ceaiului Kombucha sunt:
- reduce riscul de cancer datorita polifenolilor din ceaiul verde si negru (acestia inhiba mutatiile genetice si stopeaza proliferarea celulelor canceroase)
- este bogat in antioxidanti
- reduce riscul de boli cardiace prin reducerea colesterolului rau (LDL) si cresterea colesterolului bun (HDL)
- stimuleaza metabolismul prin aport de enzime digestive si vitamine din grupul B ( imbunatateste digestia si ajuta la o mai buna absorbtie a nutrientilor in organism)
- ajuta la detoxifierea organismului: probioticele, enzimele, acizii bacterieni si alti metaboliti care apar in procesul de fermentare a ceaiului Kombucha fac din acesta unul dintre cei mai eficace parteneri in procesul de eliminare a toxinelor si a altor substante toxice din organism (inclusiv a metalelor grele), curatand practic intreg tractul digestiv si usurand intregul proces de absorbtie al nutrientilor.
Ceaiul Kombucha poate să fie bine tolerat și este benefic pentru multe persoane, mai ales dacă este consumat în cantități care nu depășesc 300 ml pe zi. Totuși, trebuie luat în considerare faptul că această băutură fermentată conține alcool, zahăr și bacterii vii care nu sunt întotdeauna bine acceptate de către organism. Este contraindicat femeilor insarcinate si care alapteaza, copiilor sau persoanelor care sufera de boli grave, dat fiind faptul ca prin efectele sale puternic detoxifiante si regulatorii, poate mobiliza cantitati semnificative de toxine care, nefiind eliminate, pot inrautati starea de sanatate, in loc sa o imbunatateasca.
Utilizare: Kombucha se consumă rece, sub formă de infuzie răcoritoare și benefică pentru organism, în cantități recomandate cuprinse între 100 și 300 ml zilnic (aproximativ un pahar pe zi).