Skip to main content
Despre zahar au aparut tot felul de teorii de-a lungul timpului si daca acum 15 ani era indulcitorul universal pe care il foloseam cu totii, in ziua de azi pare ca este foarte nociv. Nu pentru ca s-ar fi schimbat structura zaharului, ci pentru ca au inceput sa se publice tot felul de studii legate de consecintele negative ce pot aparea in urma consumului sau. Se spune ca afecteaza sanatatea, da dependenta si ajuta la aparitia unor boli grave precum cancerul. Odata cu aceste informatii, au aparut si alternative.
Cu mult timp in urma, diabeticii foloseau zaharina, un indulcitor artificial cu efecte nocive asupra sanatatii, dar apreciat pentru faptul ca nu avea capacitatea de a creste nivelul glicemiei in sange.
 
Azi, oamenii sunt din ce in ce mai preocupati de posibilele efectele pe termen lung ale consumului de zahar sau de indulcitori artificiali, motiv pentru care sunt recomandati inlocuitorii naturali precum Stevia, xylitol sau eritritol care pe langa faptul ca au un indice caloric redus, vin si cu niste proprietati nutritive benefice pentru organism.
 
Xylitol
 
Xylitolul este un inlocuitor al zaharului, un produs de origine naturala, sub forma de pudra ce are aceeasi putere de indulcire ca zaharul insa cu un indice glicemic de 13 ori mai mic decat acesta si cu un continut de aproape 40% mai mic de calorii.
 
Folosirea xylitolului este indicata in curele de slabire si in dieta bolnavilor de diabet. De asemenea, poate fi folosit de catre persoanele care doresc sa urmeze un regim de viata sanatos deoarece xylitolul ajuta la mineralizarea dintilor si reduce riscul de aparitie a cariilor dentare.
 
Se dizolva foarte usor atat in preparate reci cat si calde si poate fi folosit la prepararea prajiturilor, dulceturilor sau gemurilor.
 
Eritritol
 
Eritritolul este un alcool de zahar de origine naturala ce poate fi gasit in unele fructe si ciuperci. Poate fi folosit la gatit, in prepararea prajiturilor, sosurilor, pentru indulcirea lichidelor calde sau reci.
 
Are un gust racoritor de menta si este ideal pentru prepararea limonadelor. Este stabil termic la 160 de grade Celsius si are o putere de indulcire de doua treimi din cea a zaharului.  Este un produs antioxidant si ajuta la mineralizarea dintilor si prevenirea cariilor dentare.
 
Beneficiile eritritolului:
  • Zero calorii
  • Buna toleranta digestiva
  • Se absoarbe rapid in intestinul subtire si nu este fermentat in corp
  • Sigur pentru diabetici – zero indice glicemic
  • Nu afecteaza concentratia glucozei din sange si nici nivelul de insulina

Stevia rebaudiana

Stevia rebaudiana este un arbust ce provine din America de Sud, dar care a ajuns sa fie cultivat pretutindeni deoarece frunzele sale au nenumarate proprietati nutritive. Din frunzele de stevia se obtine acest indulcitor natural care este de 250 de ori mai dulce decat zaharul.
 
Stevia nu fermenteaza, nu contine calorii si nu produce efecte secundare. In plus nu este cancerigena, lucru care o face foarte importanta in dieta diabeticilor sau a celor care doresc sa slabeasca. Este una dintre cele mai sanatoase alternative pentru indulcirea bauturilor, prajiturilor sau a oricarui tip de mancare.
 
Singurul neajuns al acestui indulcitor ar fi gustul sau asemanator cu cel de lemn dulce, putin diferit de zahar, insa punand in balanta beneficiile pe care le aduce si gustul, cred ca vor avea de castigat proprietatile nutritive.
Newsletter