Skip to main content

Dieta raw vegan sau alimentatia ce se bazeaza strict pe alimente neprelucrate termic a inceput sa capete din ce in ce mai multi adepti. Moda a plecat din America, iar vedete precum Demi Moore, Cher sau Woody Harrelson au promovat-o peste tot.

La noi, vedete precum Ligia Pop sau Olivia Ster au adoptat dieta raw vegan si au promovat beneficiile acesteia pentru sanatate. Insa, conform nutritionistilor, aceasta dieta are si cateva dezavantaje despre care ar fi bine sa afli inainte de a o urma.

1. Nu toate preparatele ovo, lacto vegetariene sunt bune de consumat crude. Principiul de baza al dietei raw vegan este acela ca toate alimentele din dieta noastra trebuie sa fie crude, neprelucrate deloc termic, deoarece astfel se patreaza cel mai bine proprietatile nutritionale ale acestora. Total de acord, insa multe alimente pot prezenta anumite riscuri daca sunt consumate crude. Laptele crud de exemplu poate transmite tuberculoza, in schimb ce ouale crude, neprelucrate termic prezinta riscul infectiei cu Salmonella sau E.coli. Legumele si fructele crude reprezinta intr-adevar o gusra de oxigen pentru organism deoarece in aceasta stare pot transmite corpului nostru cat mai multe substante nutritive folositoare. Prin fierbere sau coacere, se pierde Vitamina C precum si vitaminele din grupul B-urilor. Singurele care se gasesc in cantitati mai mari dupa gatire sunt betacarotenul si licopenul din rosii si morcovi.
2. Dieta raw vegan nu asigura cantitatea necesara de proteine. Adeptii acestui stil alimentar isi iau proteinele din anumite plante, precum si din seminte si nuci. In stare cruda aceste alimente sunt extrem de sanatoase insa nu furnizeaza la fel de multe proteine precum carnea si derivatele ei. De aceea, in cazul unei diete raw vegan este indicat intotdeuna un supliment proteic vegan.
3. Dieta raw vegan nu te ajuta neaparat sa slabesti. Se spune ca unul dintre beneficiile acestei diete este acela ca are grija de silueta ta. In mare parte adevarat, insa daca nu consumi cu moderatie anumite alimente, efectul s-ar putea sa fie altul. In primul rand, datorita faptului ca la o masa nu primesti suficiente proteine, senzatia de satietate apare pe moment si vei fi tentata ca putin mai tarziu sa consumi din nou ceva. Apoi, nucile si semintele din dulciurile raw vegan sunt bombe de calorii. Sunt extrem de sanatoase, insa 25 de grame de caju, de exemplu, aduce un aport de 240 de calorii. In plus, ducliurile raw vegan sunt indulcite cu miere sau fructe uscate, extrem de sanatoase insa daca nu sunt consumate cu moderatie pot duce la un surplus de greutate. Ce-i drept, dulciurile raw vegane sunt extrem de gustoase si, personal, as da oricand o prajitura de casa coapta in cuptor pe una raw vegan.
 
Acestea ar fi principalele dezavantaje, ca sa nu mai punem la socoteala pretul destul de ridicat al ingredientelor si preparatelor raw vegan. Insa, daca poti elimina aceste dezavantaje, dieta raw vegan este cu siguranta una extrem de sanatoasa si benefica pentru organism.
 
Newsletter