Skip to main content

Pentru ca in luna august incercam sa fim cat mai frumoase, sa avem grija de sanatatea si de aspectul nostru exterior, ne-am gandit sa vorbim putin despre tipurile de piele. Cu totii stim ca tenul poate fi uscat, gras sau mixt. Prima varianta este destul de suparatoare, insa se poate rezolva cu o dieta potrivita si cu o ingrijire a pielii potrivita.

Specialistii sustin ca cea mai importanta componenta a barierei naturale de aparare a pielii sunt lipidele, inclusiv fosfolipidele, acizii grasi, colesterolul si ceramidele. Pielea care nu are suficiente grasimi in compozitie, are o masa proteica predominanta care nu are de ce sa se lipeasca, iar apa se pierde usor prin bariera naturala, determinand deshidratarea pielii.

De aceea, dermatologii sustin ca doua tipuru de acizi grasi sunt esentiale pentru sanatatea pielii, iar acestia, omega 3 si omega 6, se obtin prin intermediul dietei alimentare.
 
Alimente pentru piele sanatoasa
 
Alimentele bogate in acezi grasi omega 3 sunt peștii grasi precum somonul, heringul, macroul, anchois si sardinele, precum si uleiul din seminte de in, ouale si carnea de vita. Uleiul de primula si uleiul de seminte de limba leului sunt bogate in omega 6 si ajuta la hidratarea pielii precum si la prevenireaevaporarii apei.
Daca nu-ti place pestele sau daca nu-l poti manca din cauza ca esti insarcinata, de exemplu, suplimentele cu omega 3 reprezinta o alternativa foarte buna. Foarte multe personae isi asigura necesarul de omega 6 din uleiul de floarea soarelui si din porumb.
 
Vitamine si minerale pentru pielea uscata
 
Vitamina C este necesara pentru functionarea enzimei ce ajuta la formarea colagenului, iar acesta din urma actioneaza ca un burete pentru hidratare.
Cuprul si cincul sunt de asemenea doua minerale extrem de importante deoarece impreuna cu vitamina C, mentin densitatea colagenului si pielea hidratata.
 
Cafeaua, alcoolul si pielea uscata
 
Consumul de cafea nu te deshidrateaza, insa ajuta la contractarea vaselor de sange, ceea ce pe termen lung poate insemna reducerea fluxului sanguin si a nutrientilor ce ajung la tesuturi. De aceea, se recomanda mereu consumul moderat de cafea.
Acelasi lucru este valabil si pentru bauturile alcoolice. Un pahar de vin pe zi, insotit de cantitatea recomandata de apa zilnic nu ar trebuie sa lase nici un fel de urme asupra aspectului pielii tale.
Totul este sa ai o dieta echilibrata si sa eviti pe cat posibil excesele.
 
 
 
 
 
Newsletter