Skip to main content

Daca pana de curand a bea lapte vegetal era considerata o fita, acum, din ce in ce mai multe persoane incep sa inlocuiasca laptele de vaca cu cu laptele preparat din nuci sau seminte datorita beneficiilor acestuia din urma pentru sanatate.

 
Toata copilaria am auzit numai sfaturi de genul: Bea lapte ca sa cresti mare, bea lapte ca sa ai dinti si oase puternice, bea lapte ca este foarte sanatos. Esra vorba, evident de laptele de vaca.
Ei bine, oamenii au mai evoluat, s-au mai desteptat si au inceput sa faca studii si cercetari, iar rezultatul este ca laptele de vaca nu mai este deloc asa de sanatos cum se credea. Ba dimpotriva, consumat in cantitati mari pare sa fie asociat cu aparitia unor afectiuni.
Laptele de vaca in primul rand contine lactoza. Iar pentru a fi asimilata de catre organism, lactoza trebuie sa fie descompusa in doua molecule numite glucoza si galactoza de catre enzima lactaza. Ei bine, aceasta enzima exista in organismul copiilor, insa odata cu inaintarea in varsta organismul nostru nu mai este programat sa o produca. De aici pot aparea o multime de alergii cauzate de lactoza care ajunge in organism si care nu poate fi descompusa.
Ca sa avem dinti si oase puternice, asa cum ne spuneau parintii nostri ca se va intampla daca bem lapte de origine animala, ar trebui ca principalul mineral continut de acest aliment, calciul, sa poata fi asimilat in organism. Ei bine, se pare ca nu este chiar așa. Laptele este un produs acid care odata consumat produce o anumita aciditate si in sange, iar pentru ca acesta sa-si poata echilibra nivelul ph-ului va folosi calciu deja existent in oase. Deci nici macar acest ”beneficiu” se pare ca nu poate fi bifat.
Iar aceste lucruri nu le spun eu, sunt rezultatele unor cercetari de o viata facute de unii dintre cei mai mari specialisti in domeniu, precum Dr. T Collin Campbell.
 
Beneficiile laptelui vegetal
 
Conform specialistilor se pare ca cel mai indicat pentru sanatatea noastra, pentru aportul de vitamine si minerale este laptele vegetal obtinut din nuci, seminte sau cereale (migdale, caju, nuci pecan, susan, chia, orez, orz, etc)
Iata care sunt cele mai importante beneficii ale laptelui vegetal:
- Se digera usor facilitand procesul de digestie in general si nu produce alergii
- Este sarac in grasimi si grasimi nesanatoase in special
- Ofera foarte multa energie organismului si este ideal pentru femeile insarcinate, cele care alapteaza si copii
- Nu contine gluten si este extrem de bogat in vitamine si minerale.
Newsletter