Skip to main content
Unul dintre rolurile proteinelor este acela de a furniza aminoacizii necesari stimularii si conturarii muschilor corpului. Consumand proteine, nu numai ca nu se mai depoziteaza grasimea in organism, dar senzatia de foame este amanata mult timp, iar muschii tai vor arata ca ai lui Van Dame. Bine, recunoastem ca nu e suficient doar sa mananci carne sau alte alimente bogate in proteine. Trebuie sa stii si cum sa o faci si sa te preocupe antrenamentele fizice. Nu se intampla peste noapte sa arati ca in reviste, dar cu putin efort, orice se poate.
 
Primul pas este insa sa alegi proteinele in detrimentul grasimilor si carbohidratilor. De ce? Simplu. Proteinele reprezinta o clasa de nutrienti extrem de importanta pentru orice individ, in special pentru sportivi. Proteinele ajung in organism, sunt transformate in aminoacizi cu ajutorul sucurilor gastrice care au rol important pentru:
  • Intra in componenta structurala majora a celulelor corpului;
  • Sunt utilizati in procesele de crestere, reparare si mentinere a tesuturilor organismului (in cazul de fata tesutul muscular);
  • Stau la baza producerii hemoglobinei, enzimelor si hormonilor;
  • Formeaza anticorpi ajutand la sanatatea sistemului imunitar;
  • Furnizeaza energie.
Specialistii in nutritie recomanda zilnic o doza de 56 de grame de proteine pentru fiecare adult, iar aceastea pot fi consumate fie din produse de origine animala, fie din cele de origine vegetala. Important de mentionat este faptul ca proteinele de origine animala sunt cele mai complete si isi indeplinesc cel mai bine rolul, iar cele de origine vegetala trebuiesc consumate intr-o cantitate putin mai mare pentru a atinge doza zilnica recomandata.
 
In cazul in care faci sport, este recomandat consumul unei doze totale de aproximativ 20 de grame de proteine, jumatate din aceasta cu 30 de minute inainte de antrenament, iar cealalta jumatate cu 30 de minute dupa antrenament.
 
Un sportiv de performanta, conform nutritionistilor ar trebui sa consume aproximativ 139 de grame de proteine zilnic, in timp ce o persoana care merge la sala de 3-5 ori pe saptamana, maxim o ora pe zi, ar trebui sa consume in jur de 80 de grame de proteine zilnic.
 
In cazul in care consumi mai mult nu e nici o problema, adica nici nu te ajuta, dar nici nu-ti dauneaza. Daca vei consuma mai putin, atunci efortul depus ar putea sa consume din depozitele tale de energie si astfel, dupa antrenament organismul sa fie slabit si sa necesite o doza de hrana cat mai rapid. Iar asta chiar nu e indicat. Pentru ca mergem la sala nu doar sa ne conturam muschii, ci si sa slabim.
 
Unul dintre adeptii dietei proteice este si actorul Dorian Popa care a declarat ca merge frecvent la sala, are un regim alimentar sanatos bazat pe fructe, legume si bineinteles proteine.
 
In cazul in care simti ca proteinele din alimentatia ta nu sunt suficiente, poti apela la batoane proteice sau suplimente proteice, mai ales daca mergi la sala si iti supui organismul in mod constant efortului fizic.
Newsletter