Skip to main content
Desi nu este bogata in nutrienti, apa este esentiala pentru viata. Mute persoane sunt deshidratate si nici macar nu stiu asta, iar acest lucru poate fi cauzat de o varietate de factori:
 
- Nu bem suficienta apa pura
- Consumam cantitati prea mari de bauturi ce contin cafeina precum cafea sau alcool. Cafeina este un diuretic ce permite eliminarea apei din organism.
- Petrecem multe ore in medii uscate precum cladiri de birouri, suntem expusi incalzirii centrale, aerului conditionat sau altor echipamente electrice.
 
Specialistii considera ca deshidratarea este radacina multor boli degenerative, iar studiile au demonstrat ca deshidratarea contribuie la o multime de boli afectiuni comune precum migrenele, alergiile, astmul, constipatia pietrele șa rinichi si chiar artritele. Iar aceste lucru se intampla probabil din cauza ca organismul uman reprezinta 70% apa, ceea ce, bineinteles, are nevoie contanta de completare.
 
Lipsa unei hidratari corespunzatoare poate duce si la aparitia durerilor de spate: majoritatea muschilor corpului nu functioneaza corespunzator daca nu exista suficienta apa in organism.
 
Cat de multa apa este suficienta?
 
Cea mai buna modalitate prin care poti aprecia daca bei suficienta apa este sa observi culoarea urinei tale: aceasta trebuie sa fie de culoare galben pai deschis. Cu cat este mai inchisa, cu atat mai multa apa trebuie sa bei.
Cantitatea recomandata de apa pura pe care trebuie sa o bei (exceptand apa din ceaia, cafea sau alte bauturi) este de 8 pahare pe zi sau 2,5 litri. Ar trebui sa bei si mai multa daca obisnuiesti sa consumi multa cafeina pe zi, daca faci sport sau daca transpiri in mod excesiv.

Cum si cand ar trebui sa bei?
 
Bea un pahara de apa imediat ce te trezesti dimineata si un alt pahar de apa inainte de culcare, seara, pentru ca organismul pierde din lichide in timpul somnului.
 
Daca stii ca vei fi pe drumuri toata ziua, asigura-te ca ai de unde sa-ti cumperi apa, sau cara cu tine cateva sticle ca sa stii ca te vei hidrata corespunzator.
 
Evita sa bei apa in timpul mesei deoarece acest lucru interfereaza cu digestia. In schimb este recomandat sa bei un pahar cu apa cu jumatate de ora inainte de fiecare masa.
 
Incearca sa nu bei apa foarte rece sau cu gheata; apa la temperatura camerei este cea mai buna pentru organismul oricui. Apa foarte rece poate interfera cu activitatea metabolismului.
 
Exista cateva controverse legate de tipul de apa pe care trebuie sa-l consumi: minerala, plata sau apa filtrata. Recomandat este sa le combini.
Si nu uita ca apa este singurul aliment/bautura cu 0 calorii.
 
Newsletter