Skip to main content

Doar 3 zile pana la Craciun? Oare cand a trecut asa repede timpul? Ti-ai facut toate cumparaturile necesare? Pe langa celebrele carnuri de porc, jumari, răcituri, cozonaci si prăjituri, noi mai avem unele recomandari sanatoase, astfel incat sa ai o altfel de masa de Craciun, una incarcata cu bunatati sanatoase, nutritive, dar sarace in calorii.

Te-ai gandit vreodata sa dai savoare preparatelor tale de Craciun cu mirodenii sofisticate, aromate si foarte sanatoase? Sau sa inlocuiesti faina de grau cu una mult mai sanatoasa si nutritiva? Te-ai gandit vreodata ca in loc de paine cu un si gem sa mananci la micul dejun un iaurt cu fulgi de cereale integrale si fructe, o adevarata bomba de energie si de nutrienti?
Ei bine, noi avem aceste alternative si ti le recomandam cu mare caldura pentru masa ta de Craciun.
 
Fulgi de hrisca
 
Hrisca este o cereala foarte populara in statele est-europene. In ultimii ani a inceput sa gaseasca adepti si printre romani. Are un gust placut, deosebit.
Contine foarte multe minerale si fibre care fortifica organismul si este saraca in grasimi si calorii. Contribuie la buna functionare a sistemului cardiovascular, mentine sanatatea colonului.
Este un aliment util in echilibrarea greutatii corporale. Se consuma in combinatie cu diferite lichide fierbinti - ceai, lapte. Se inmoaie repede, motiv pentru care fulgii de hrisca pot fi adaugati in mancare la sfarsit (dupa fierberea acesteia). Sunt gustosi in supe, ciorbe, tocanite sau in preparate dulci.
 
Faina integrala de secara
 
Faina integrala de secara este un produs ce aduce un aport consistent de vitamine si minerale organismul, ajuta la sanatatea sistemului digestiv, confera energie si o stare de bine. Secara contine proteine, substante minerale (calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, mangan), vitaminele E si B, aminoacizi (triptofan, lizina, tirozina s.a.) si fibre. Se poate folosi cu succes in prepararea produselor de patiserie si brutarie.
 
Faina integrala de ovaz
 
Faina integrala de ovaz este un produs remineralizant pentru organism, avand in compozitie o substanta specifica numita avenina, precum si minerale, carotan, vitaminele B1, B2, PP, A, D, amidon, glucide, saponine, lecitina, enzime, ulei, fosfor, hidrati de carbon si chiar un principiu hormonal de tipul foliculinei. Faina integrala de ovaz ajuta la buna functionare a sistemului digestiv, echilibreaza nivelul zaharului din sange si este un aliment benefic tiroidei. Ovazul este folosit si in produsele de ingrijire a parului si a pielii. Faina integrala de ovaz poate fi transformata in lapte de ovaz ce poate fi consumat ca atare sau folosit in diferite tratamente cosmetice. Cu gustul sau placut, asemanator cu cel al alunelor, se potriveste perfect in combinatie cu faina integrala de grau in prepararea prajiturilor sau produselor de patiserie.
 
Faina de in
 
Faina de in este recomandata, in special, in cazuri de constipatie si colite abdominale datorita continutului sau de glucide, proteine, minerale (precum potasiu si magneziu) si vitamina E. Faina de in poate fi folosita atat pentru uz intern, consumata in combinatie cu alte fainuri, cat si pentru uz extern, in cataplasme ce ajuta la ameliorarea simptomelor furunculilor sau reumatismului. Consumata drept aliment, are rol de a calma iritatiile sistemului digestiv si are usoare proprietati laxative. Contribuie la scaderea colesterolului, confera un tonus bun organismului, iar continutul mare de fibre ajuta la scaderea nivelului de zahar din sange.

Seminte de psyllium
 
Semintele de psyllium sunt originare din Asia. Sunt recunoscute pentru continutul impresionant de fibre benefice organismului. In 100 de grame de seminte de psyllium se regasesc mai mult de 70 de grame de fibre solubile. Sunt recomandate pentru reglarea tranzitului intestinal, sanatatea colonului si reducerea colesterolului. Se pot consuma inmuiate in apa, suc de fructe sau lapte vegetal. La o lingurita de seminte de psyllium sunt necesare minim 2 pahare de apa, deoarece altfel se poate obtine efectul advers celui dorit, adica constipatia.

Faina de konjac
 
Făina de Konjac este preparată din rădăcina unui arbore asiatic ce poartă același nume. Este un produs 100% natural, fără gluten și fără potențial alergenic. Făina de Konjac conține extrem de puține calorii și poate fi inclusă în orice dietă.
Se poate folosi la îngroșarea sosurilor, budincilor, în prepararea produselor de patiserie și a prăjiturilor cu aluat. Are capacitatea de a absorbi de până la 100 de ori greutatea sa în apă. Este un aliment foarte sățios care nu îngrașă mai deloc. Nutriționiștii afirmă că persoanele care înlocuiesc făina de grâu cu făina de Konjac pot pierde până la 6 kilograme în opt săptămâni.
În plus, pe lângă senzația de sațietate pe care o oferă, rădăcina de Konjac are capacitatea de a ajuta la scăderea glicemiei și a colesterolului deoarece fibrele glucomanan din compoziția ei absorb apa în mod eficient în organism și micșorează absorbția de carbohidrați.

Faina de cocos
 
Bogata in fibre si in proteine, faina bio din nuca de cocos nu contine gluten, in mod natural. Datorita continutului mare de fibre, faina de cocos nu are impact atat de mare asupra nivelului de zahar din sange, asa cum are consumul altor tipuri de faina din cereale. Faina din nuca de cocos, contine, de asemenea, un procent de 17% grasimi, care, desi sunt majoritatea saturate, se digera usor, produc energie si au proprietati antivirale, antimicrobiene si antifungice.
 
Orez rosu
 
Orezul rosu integral este bogat in vitamina E si antioxidanti naturali si contine mai multe fibre decat cel alb. Cu gust ca de alune sau nuci, este un ingredient sanatos si delicios pentru o multitudine de retete.
 
Drojdie nutritiva
 
Drojdia de bere este considerata un aliment miracol, mult mai eficient din punct de vedere nutritiv decat graul si germenii de grau. Contine o cantitate mare de vitamine, in special cele din complexul B-urilor si minerale, cu precadere seleniu.
Este de mare ajutor in sporirea rezistentei la oboseala si eliminarea toxinelor din organism si este recomandata in caz de boli infectioase, raceli, oboseala acuta. Este un produs ideal si pentru persoanele care sufera de anemie.
Mod de preparare: Se adauga o lingura de drojdie de bere (doza recomandata pentru adulti) sau o lingurita, in cazul copiilor in amestecuri de fructe, legume sau miere si se consuma zilnic, in fiecare dimineata.
 
Gren Sugar
 
Se utilizeaza la fel ca zaharul la prepararea prajiturilor, torturilor, foietajelor, checurilor, compoturilor, dulceturilor, inghetatelor,sucurilor sau pentru indulcirea bauturilor (ceai, cafea), a produselor lactate, a salatelor de fructe. Este stabil la coacere, fierbere sau congelare. Nu fermenteaza.
Are valoare energetica zero si putere de indulcire egala cu a zaharului.
 
Ulei de canepa
 
Ulei presat la rece din seminte de canepa certificate ecologic. Uleiul din seminte de canepa este cunoscut ca si "uleiul perfect echilibrat al naturii" deoarece are un continut ridicat de acizi grasi nesaturati in raportul ideal intre Omega 6 si Omega 3, acizii grasi esentiali de care organismul are nevoie pentru a fi sanatos si totodata necesari pentru cresterea normala si dezvoltarea copiilor.
Contine, de asemenea, acid gamma-linolenic, "super acidul gras polinesaturat". Uleiul de canepa contribuie la reglarea nivelului de colesterol, joaca un rol important in mentinerea sanatatii vasculare, asigura o structura sanatoasa a celulelor nervoase, mentine si regleaza echilibrul hormonal, aduc un aport semnificativ de antioxidanti si minerale, ca urmare este recomandat tuturor celor care duc o viata activa si stresanta, precum evident si persoanelor cu afectiuni medicale.
Mod de utilizare: Folositi 2 linguri de ulei pe zi la salate de legume sau fructe, paste, orez. A nu se fierbe, incinge sau praji.

Iarba de grau
 
Pudra de iarbă de grâu, studiată și patentată încă din anii `30, s-a dovedit că are un conținut impresionant de substanțe cu potențial de vindecare și este un aliment foarte complex capabil să regenereze, întinerească și vindece organismul în mod natural.
Are un conținut foarte mare de clorofilă, vitamine (în special A și C), oligoelemente, enzime, proteine, antioxidanți, fitohormoni, acizi grași  și fibre.
S-a demonstrat că pentru că este crescută la sol, această plantă absoarbe 92 de minerale din cele 115 cunoscute în sol până în prezent.
Principala calitate a acestei plante este că este puternic alcalinizată și aduce sistemului digestiv o cantitate ridicartă de enzime alimentare diferite ce nu pot fi găsite în altă sursă. Enzimele sunt implicate în toate funcțiile biochimice și fiziologice ale organismului și ajută la descompunerea celulozei și grăsimilor și distruge toxinele.
Este ideală pentru consum frecvent și mai ales în curele de slabire (are un indice caloric extrem de scăzut), de către orice persoană preocupată de dietă și sănătate, de către cei cu intoleranță la gluten pentru că nu conține absolut deloc această proteină și de către femeile însărcinate și copii cu vârsta de peste 2 ani.
 
 
 
 
 
Newsletter