Skip to main content

Dieta fara gluten pare sa fie un trend care circula din ce in ce mai mult in randul societatii moderne. Specialistii in nutritie trag insa un semn de alarma potrivit caruia, daca nu ai o sensibilitate la gluten, nu ar trebui sa adopti aceasta dieta deoarece te poate priva de o multime de nutrienti esentiali pentru sanatatea organismului.

 
Glutenul este de fapt o proteina ce se regaseste in grau, orz, secara sau porumb, proteina destul de greu de digerat in special de catre cei care prezinta o intoleranta la gluten sau de catre cei care sufera de boala celiaca. In primele luni de diversificare a alimentatiei bebelusilor se recomanda doar cerealele fara gluten precum orezul, hrisca, meiul, quinoa, taratele de psyllium sau amarantul deoarece sistemul digestiv al celor mici este imatur si pana la dezvoltarea sa completa nu va putea digera aceasta proteina.
 
Ce este boala celiaca
 
Boala celiaca este o afectiune autoimuna generata de ingestia de gluten in cazul persoanelor care au o predispozitie genetica de intoleranta la aceasta proteina si care afecteaza aproximativ 1% din populatie. Se manifesta prin leziuni la nivelul intestinului subtire care se traduc simptomatic prin oboseala, diaree cronica, dureri abdominale, dureri articulare, osteoporoza sau dermatite la nivelul pielii. Uneori nu sunt prezente toate aceste simptome si sunt persoane care au o alergie usoara la gluten fara de care sa stie toata viata. De aceea medicii recomanda in cazul aparietiei macar unuia dintre simptome sa ceri un set complet de analize pentru a depista o eventuala intoleranta la gluten. Netratata corespunzator (prin eliminarea totala a glutenului din alimentatie), boala celiaca poate duce la complicatii grave precum malnutritie, retard de crestere in cazul copiilor sau chiar unele forme de cancer.
 
Eliminarea glutenului in cazul dietelor de slabire
 
Exista voci care indeamna la eliminarea glutenului si in cazul persoanelor care doresc sa slabeasca deoarece se presupune ca astfel ajungi sa elimini cerealele de baza din alimentatie, o sursa importanta de carbohidrati. Este total gresit, sustin specialistii in nutritie deoarece prin eliminarea glutenului din alimentatie, atunci cand nu este necesar acest lucru, organismul va fi privat de o multime de nutrienti esentiali pentru sanatate.
 
Newsletter