Skip to main content

Se stie ca a slabi inseamna sa tii dieta si sa faci sport. Asta nu inseamna ca poti sa-ti petreci ore intregi stand pe scaun, cu gandul ca vei alerga apoi 30 de minute pe banda.

Statul pe scaun inseamna sedentarism, iar orele petrecute in fata calculatorului, la birou, nu pot fi recompensate cu nici un alt efort. De aceea, este extrem de important sa te ridici din cand in cand pentru a te mentine sanatoasa si pentru a-ti ajuta silueta,
 
Specialistii de la The Stanford Center on Longevity sustin ca timpul pe care il petrecem stand jos in salile de sedinta, la birou sau in trafic, poate creste sansele dezvoltarii unor afectiuni cronice, inclusiv obezitatea.
Lipsa activitatii fizice nu inseamna acelasi lucru cu a sta prea mult timp pe scaun. Pana de curand se credea ca sportul este raspunsul preventiei sedentarismului, insa cele mai recente studii au evidentiat ca si statul prea mult pe scaun reprezinta o problema in sine.
Expertii considera ca aceste complicatii de sanatate pot fi cauzate din cauza lipse activitatii muschilor posturali pe care ii folosim atunci cand ne ridicam in picioare. Cerecetarile arata ca activitatea acestor muschi poate ajuta procesul de ardere a grasimilor si colesterolului.
 
Lupta impotriva sedentarismului
 
Este clar ca daca ai o munca de birou, nu poti renunta la ea. Insa, exista cateva sfaturi pe care le putem urma pentru a nu ajunge sedentari din cauza statului prea mult pe scaun. O pauza de 5 minute dupa fiecare ora de lucru la birou, in care sa ne rididicam si sa mergem sa luam o cafea sau un pahar cu apa poate fi de ajutor. La fel, daca urcam pe scari, in loc sa luam liftul sau daca iesim in pauza de pranz sa ne cumparam pranzul in loc sa-l comandam la birou. Un drum pana la supermarket poate fi facut pe jos, in loc sa ne folosim de masina pentru a ajunge oriunde dorim. Toate acestea pot fi exercitii importante pentru prevenirea sedentarismului.
La fel de bine poti parca masina la cateva strazi distanta de birou pentru a mai face cativa pasi pe jos, sau poti cobori din autobuz cu o statie inainte de destinatie. Poti face cativa pasi prin birou pentru a vorbi cu un coleg in loc sa-i trimiti un email. Variante exista si trebuie sa renuntam la comoditate pentru a le gasi si a le pune in aplicare. Sanatatea noastra este mult mai importanta in oricare dintre cazuri.
 
 
Newsletter