Skip to main content

In perioadele de pauza, organismul sportivilor are nevoie de un echilibru nutritional pentru a se pastra in forma. Studiile de specialitate au aratat faptul ca in timpul unei perioade de pauza intre antrenamente, tendinta organismului sportivilor este de scadere a ratei metabolismului si de crestere in greutate, precum si de sporire a tesutului adipos. De aceea este foarte importanta o evaluare atenta stilului de viata si o revizuire stricta a planului nutritional pentru ca altfel, la inceputul noului sezon de antrenament, un sportiv se poate confrunta cu neplaceri legate de miscorarea masei musculare si grasime nedorita.

Durata acestei perioade de recuperare variaza in functie de sportul pe care il practica fiecare insa, in majoritatea cazurilor este un timp de reflectie asupra sezonului ce tocmai s-a incheiat si asupra celui ce urmeaza sa inceapa, cu stabilirea unor obiective clare. Cei mai multi dintre sportivi isi doresc  sa-si mentina greutatea necesara competitiilor viitoare si sa-si conserve masa musculara precum si sa scape de grasimea nedorita din organism.

Planul lor nutritional in perioada de recuperare va fi oarecum asemanator cu planul unei persoane ce doreste sa urmeze o dieta hipocalorica. Astfel, in momentul in care activitatea fizica este redusa seminificativ, este necesara si o scadere a cantitatii de carbohidrati din alimentatie. Sportivii care practica sporturi de rezistenta si forta au nevoie de aproximativ 1,2 g de proteine per kilogram in fiecare zi. Se poate atinge acest obiectiv prin miscorarea portiilor de mancare si evitarea alimentelor sarace in nutrienti precum dulciurile. Obisnuinta de a consuma bauturi energizante destinate sportivilor, poate fi inlocuita cu consumul de apa.
Iar pentru a nu exista riscul cresterii in volum a tesutului adipos, este necesar ca fiecare sportiv, in perioada de recuperare sa elimine cele 300-500 de calorii care le sunt prescrise zilnic in plus pentru ca organismul sa poata face fata unui program intens de activitate.
 
Nu este un plan dur, este un plan nutritional necesar in cazul sportivilor de performanta caci numai asa se si pot relaxa, dar se si pot pregasti pentru urmatorul sezon sportiv.
 

 

 
Newsletter