Skip to main content

Faci munca de birou si esti ingrijorata ca statul pe scaun zi de zi minim 8 ore ti-ar putea afecta sanatatea? Ai dureri la nivelul gatului, umerilor, picioarelor si chiar ochilor? Exista pozitii de yoga care te pot ajuta sa repari o parte din efectele negative pe care acest lucru le are asupra sanatatii tale.

 
Pozitiile de yoga pe care ti le vom recomanda mai jos vizeaza zonele tensionate si ajuta la calmarea mintii.
 
1. Pozitia cainelui (Adho Mukha Svanasana) 
 
Daca ai timp doar pentru o singura asana, alege-o pe aceasta pentru ca ajuta la detensionarea mai multor parti din corp. Ca sa faci aceasta asana, trebuie sa arati ca un "V" inversat. 
 
Stai in picioare cu talpile putin departate. Pune apoi palmele in fata talpilor, indoind usor genunchii. Du picioarele in spate si vei ajunge in pozitie de flotare, dupa care iti indoi trupul formand un "V". Pastreaza pozitia pentru 10 respiratii. 
 
Reduce tensiunea din zona umerilor, relaxeaza gatul, intinde mainile, picioarele si degetele (pe care le-ai tot folosit la tastat) si ajuta la un flux mai bun de sange catre creier. 
 
2. Pozitia muntelui (Tadasana) 
 
Si muschii pieptului sunt incordati dupa o zi intreaga de stat aplecat deasupra tastaturii. Stai in pozitie verticala cu picioarele lipite. Du mainile, paralele, deasupra capului, si lasa-te usor pe spate. Urmareste cu privirea varfurile mainilor si tine picioarele drepte. 
 
 
3. Pozitia pestelui (Matsyasana)
 
Aceasta pozitie este ideala pentru a elibera tensiunea, dar are rol terapeutic si in cazul oboselii si a anxietatii. Stai intinsa pe spate, cu picioarele si varfurile intinse. Baga-ti mainile sub corp, asezandu-te cu fesele pe palme. Indoaie coatele, arcuieste-ti spatele si trage capul in podea pana cand te sprijini in varful capului. Respira adanc si mentine pentru 15 - 30 de secunde. 
 
4. Pozitia pisicii (Marjaryasana)
 
Aceasta pozitie elibereaza tensiunea de la nivelul umerilor si a spatelui, dar te scapa si de dureri de cap. 
 
Stai in genunchi, sprijinindu-te in palmele pe care le asezi in dreptul umerilor. Degetele trebuie sa fie departate, iar genunchii aliniati cu soldurile. Inspira si arcuieste-ti spatele in sus, ducand barbia cat mai aproape de piept, expira si arcuieste spatele in jos, cu barbia ridicata cat mai sus. Repeta de 10 ori. 
 
 5. Pozitia cobrei (Bhujangasana) 
 
Pozitia cobrei este ideala pentru a scapa de durerile din partea de jos a spatelui, a relaxa coloana si a deschide pieptul. 
 
Stai intinsa pe podea, pe burta, si pune mainile in fata ta, astfel incat coatele sa formeze un unghi de 90 de grade. Impinge-te in maini in timp ce tragi de umeri in jos.
 
 
Foto: Hepta
Newsletter