Skip to main content

O dieta inseamna in primul rand o alimentatie sanatoasa hipocalorica. Se poate intampla totusi sa urmezi cu strictete regulile dietei si totusi sa nu slabesti. Un motiv ar putea fi zaharul care se ascunde printre ingredinetele unei alimentatii sanatoase. Iata care sunt aceste alimente si de ce trebuie sa fii atenta si sa citesti bine etichetele atunci cand le cumperi:

 
Sosurile pentru paste
 
Sosurile imbuteliate din comert sunt pline de savoare si nu sunt deloc dulci la gust. Cu toate acestea ele contin intre 6 si 12 g de zahar pentru o jumatate de portie. Este cam aceeasi cantitate ce se regaseste intr-o prajiturica cu ciocolata. De aceea, este recomandat ca sosul sa fie facut in casa desi dureaza mai mult timp, dar poti avea astfel controlul ingredientelor.
 
Batoanele cu cereale
 
Stii acele batoane marketate ca gustari ideale pentru dieta deoarece sunt facute din cereale integrale si promit sa iti potoleasca foamea fara grija prea multor calorii? Ei bine, inainte sa le cumperi verifica cu atentie eticheta si vezi daca printre ingrediente nu se ascunde sirop de porumb, zahar brun, sau sirop din zahar brun, miere, dextroza sau fructoza. Unele dintre ele sunt imbracate cu iaurt sau ciocolata sau contin fulgi de ciocolata ceea ce creste mult continutul de zahar. Astfel, in loc sa consumi intre 8 si 12 grame de zahar intr-un astfel de baton, mai bine alegi sa consumi cereale integrale cu iaurt.

Iaurtul
 
Iaurtul este extrenm de bogat in calciu si proteine, insa chiar si acela care este sarac in grasimi dar contine alte arome poate contine o gramada de zahar. Un pahar mare de iaurt cu fructe (225 de grame) poate contine intre 17 si 33 de grame de zahar, ceea ce inseamna aceeasi cantitate pe care o poti obtine din doua cupe de inghetata de ciocolata. Cand mergi la cumparaturi alege acele iaurturi care au putin zahar printre ingrediente sau, si mai bine, iaurturile simple, natur la care poti adauga tu fructe proaspete.
 
Dressingul pentru salata
 
Dressingurile dulci precum cele franceze sau cu otel balsamic si suc de fructe sunt cele mai bogate in zahar (intre 5 si 7 grame de zahar pentru 2 linguri de sos). Daca esti la dieta alege varianta dressingurlui preparat de tine din otet si ulei de masline care va contine cel mult 1 gram de zahar pentru aceeasi cantitate. Altfel degeaba te vei chinui sa mananci salate daca folosesti dresinguri bogate in zahar.
 
Cerealele pentru micul dejun
 
Nu mai este un secret pentru nimeni ca cerealele pentru micul dejun contin zahar, indiferent de promisiunile scrise pe cutie cum ca ar fi extrem de santoase. Daca mai au si fructe sau fulgi de ciocolata sunt si mai calorice. De aceea citeste cu matre atentie ingredientele de pe eticheta si ca sa fii sigura, alege varianta fulgilor de ovaz pe care ii poti inmuia in lapte sau iaurt si asezona cu cateva fructe proaspete.

Bauturile enrgizante
 
Majoritatea acestor bauturi desi promit ca iti ofera o energie imbatabila, contine tone de zahar si cofeina. Unele dintre ele au aproximativ 25 de grame de zahar intr-o cutie. Ce zici daca le-ai inlocui cu o sticla de apa rece? Atfel te vei hidrata si nu vei inghiti nici un gram de zahar.
 
Compoturile de fructe
 
Nu cred ca voi uita niciodata reteta mamei de compot de fructe: 4 linguri de zahar la un borcan ce contine cateva fructe si restul apa. Compoturile din comert contin si ele cantitati mari de zahar, asa ca mai bine inlocuieste-le cu fructe proaspete.

Ceaiurile imbuteliate
 
Daca iti faci griji de cantitatea de zahar si caloriile ce se regasesc in sucuri te-ai putea gandi sa le inlocuiesti cu ceaiuri. Mare atentie: ceiurile imbuteliate precum cele cu aroma de lamaie contin aproximativ 39 de grame de zahar intr-o sticla de 0,5 l. Din nou, iti spunem sa alegi apa plata sau ceaiurile pe care le prepari singura si in care nu adaugi zahar.
 
Fructele uscate
 
In urma procesului de deshidratare, fructele uscate contin mai mult zahar decat cele proaspete. O punguta mica de stafide contine mai mult de 25 de grame de zahar. Decat asa, pentru aceeasi cantate de zahar poti manca un ciorchine mare de struguri.
 
 
 
 
 
 
 
 
Newsletter