Skip to main content

Specialistii americani in nutritie sustin ca pentru a slabi sanatos, cheia este respectarea unui program alimentar care sa ne asigure mai putine calorii decat ardem zilnic. Ca sa slabesti 250 de grame pe saptamana, trebuie sa ai un deficit de 3500 de calorii. Iar daca urmezi raportul 80/20 (80% dieta alimentara, 20% sport) acest lucru inseamna ca ar trebui sa arzi saptamanal 750 de calorii cu ajutorul exercitiilor fizice si 3000 de calorii sa reduci din dieta.

Motivul pentru care dieta alimentara este mai eficienta decat exercitiile fizice este acela ca trebuie sa depui extrem de mult efort ca sa arzi 500-700 de calorii. Cu alte cuvinte, trebuie sa alergi 2 kilometri zilnic ca sa slabesti 250 de grame pe saptamana. 

Majoritatea oamneilor nu pot sa urmeze acest efort fizic si fara sa creasca numarul de calorii pe care le consuma prin dieta alimentara.
Pentru a slabi sanatos, int-adevar trebuie sa urmezi acest raport de 80/20 si sa te concentrezi in special asupra dietei alimentare. Poti sa slabesti fara sa faci sport, dar invers este aproape imposibil, sustin specialistii.

De ce este totusi atat de important sa facem sport?
 
Intr-adevar e mult mai usor sa excluzi 500 de calorii din dieta alimentara decat sa arzi 500 de calorii pe banda de alergare, insa daca combini sportul cu alimentatia sanatoasa si saraca caloric, vei avea mai putine schimbari dramatice de facut. De exemplu, decat sa excluzi 500 de caloriii pe care le consumai din dulciuri, mai bine arzi 250 de calorii pe banda de alergare si mai consumi doar 250 de calorii din inghetata.
 
Combinatia dintre dieta alimentara si sport este ideala pentru orice etapa a slabitului in care te afli. Exercitiile ar trebui sa fie un mix intre cele cardio si cele de stretching deoarece amandoua ajuta la arderea caloriilor si la tonifierea musculaturii.
 
Nu uita insa ca organismul tau are tendinta de a rezista slabitului atunci cand mananci mai putin, deoarece metabolismul incepe sa incetineasca, de teama sa nu ramana fara resurse. Poti ajuta metabolismul sa accelereze ritmul cu ajutorul exercitiilor fizice, mai ales al celor de tonifiere musculara.
 
 
 
 
Newsletter