Skip to main content

Conform unei statistici recente, două treimi dintre adulții americani consumă zilnic cel puțin un supliment alimentar, cel mai adesea multivitamine sau minerale. În ziua de azi, dintre toate deciziile de achizitie pe care le luam pentru sanatatea noastra, alegerea suplimentelor  ne trimite pe cel mai nesigur teritoriu dintre toate. În primul rând deoarece suplimentele alimentare sunt foarte puțin reglementate de organizatiile mondiale ale sanatatii, iar cei care le produc nu trebuie sa demonstreze aficacitatea sau siguranta lor pentru sanatate. Nu este de mirare ca oamenii sunt confuzi si nu stiu ce sa aleaga la fel cum nu au certitudinea unei alegeri bune.

Specialiștii nostri au intocmit o lista cu cateva sfaturi generale pe care sa le avem in vedere atunci cand cumparam suplimente alimentare:
 
- Studiile clinice nu aduc nici un argument temeinic legat de eficienta acestor suplimente pe termen mediu si lung (cu exceptia vitaminelor si mineralelor). Marea majoritate a studiilor a fost de mici dimensiuni, sau prost create, iar rezultatele nu au avut consistenta.
- Doar pentru simplul fapt ca suplimentele se vand fara reteta medicala, de multe ori sunt concepute ca fiind ”naturale” si vin pe piata fara nici un avertisment pe eticheta, ceea ce nu le poate incadra in categoria ”sigure pentru sanatate”. Efectele adverse au fost rareori raportate, așa ca intrebarea legata de siguranta ramane in picioare. Suplimentele pot avea un efect foarte puternic si imprevizibil asupra organismului, pot afecta glicemia, factorul de coagulare a sangelui, tensiunea arteriala, activitatea hormonala, functionarea ficatului si altele.
- Mai mult, multe suplimente (in special cele pe baza de plante) pot interactiona cu medicamentele pe care unii dintre noi le consumam la recomandarea medicului.
- Ambalajeje ar putea sa nu contina ceea ce scrie pe eticheta. De-a lungul timpului ai fost tot felul de plangeri asupra unor produse ce contineau mai mult sau mai putin decat ceea ce era scris pe eticheta. Suplimentele pe baza de plante sunt adesea problematice deoarece sunt foarte complicate din pucnt de vedere chimic. Acestea pot avea o compozitie ce variaza mult de la un produs la altul.
- Daca suferi de vreo boala sau urmeaza sa te operezi de ceva anume, este mai mult decat indicat sa-l anunti pe medicul tau despre supliementele alimentare pe care le consumi. Cel mai bine ar fi sa ceri sfatul medicului inainte de a le lua. Nu te baza pe suplimente pentru a te trata singura de o afectiune serioasa.
- Femeile insarcinate sau cele care alapteaza ar trebui sa evite majoritatea suplimentelor, cu exceptia celor prescrise de medic. Acelasi lucru este valabil si pentru copii.
- Suplimentele alimentare nu pot inlocui o dieta alimentara echilibrata si nu pot neutraliza efectele obiceiurilor nesanatoase precum fumatul sau consumul de alcool.
- Fii foarte atenta la acele suplimente cu efect anti imbatranire. Pana acum nu exista demonstrat clinic si stiintific nici un supliment, medicament sau alta substanta ce poate incetini sau stopa procesul de imbatranire.
 
Daca vrei sa fii sigura ca ai ales corect, vezi gama de suplimente alimentare de pe caloria.ro unde toate produsele au fost analizate si certificate ca fiind sigure si cu cele mai bune efecte asupra sanatatii.
 
Newsletter