Skip to main content

 Antioxidantii reprezinta un termen greu de inteles pentru majoritatea oamenilor. Credem ca stim ce sunt, ce fac sau pentru ce sunt importanti, insa un studiu recent a demonstrat ca peste 90% din populatie nu le intelege semnificatia.

 

Pentru a intelege valoarea antioxidantilor, mai intai trebuie sa intelegem pericolul radicalilor liberi. Cei doi termeni sunt strans legati.
 
Unii radicali liberi ajung natural in organismul uman. Altii provin din reactia organismului la anumiti factori externi precum alimente, pesticide, poluare si chiar expunere la soare. Cu alte cuvinte radicalii liberi nu pot fi evitati si sunt rai. Ei pot afecta parti ale celulelor noastre, inclusiv celulele de ADN sau membranele celulare. Radicalii liberi au fost relationati cu animite probleme, inclusiv deteriorarea pielii.
 
Speranta vine din partea antioxidantilor despre care se spune ca pot sterge radicalii liberi. Antioxidantii lucreaza realizand conexiuni chimice cu radicalii liberi, ceea ce inseamna ca nu le permit acestora sa patrunda in orgsnism. Pe scurt, atioxidantii sunt actorii buni. Ei prind radicalii liberi si in retin pentru a nu face rau.
 
 
Cei mai multi antioxidanti provin din mancare, in special din acele alimente bogate in vitaminele E si C. Altii pot fi aplicati local, precum ceaiul verde. Altii, in special cei mai interesanti pentru specialisti, nu sunt disponibili in alimentatie.

Cea mai mare surpriza a deceniului
 
Unul dintre antioxidantii care nu poate fi furnizat de alimentele pe care le consumam este supranumit ”cea mai mare surpriza a deceniului” de catre experti: extractul de Polypodium Leucotomos sau PLE.
 
Motivul pentru care PLE este atat de apreciat vine din faptul ca acest antioxidant se confrunta direct cu radicalii liberi ce provin din expunerea la soare, un factor daunator pe care nu-l putem evita.
 
 PLE este o feriga nativa a oamenilor ce traiesc in zona Americii Centrale si de Sud si a fost folosit de secole ca un remediu pentru bolile de piele. Consumat zilnic ca un supliment alimentar, PLE poate ajuta pielea sa se protejeze singura impotriva efectelor daunatoare ale soarelui.
 
 

 

 
Newsletter