Skip to main content

Intr-o dezbarete publica, organizata de clinica FitoPlus, trei dintre cei mai cunoscuti medici, sustinatori ai medicinei naturiste: Prof. Dr. Pavel Chirila,

dr. Gabriela Urdareanu - doctor in stiinte medicale, specialist in fitoterapie si Alina Stoica -  specialist nutritionist, au atras atentia asupra alimentatie nesanatoase a omului modern, asupra greselilor pe care le facem consumand zahar, indulcitori artificiali sau mezeluri si asupra riscului la care ne expunem sanatatea noastra si pe cea a copiilor nostri.
 
Scopul acestei dezbateri a fost acela de a invata cum sa evitam alimentele ce ne pot imbolnavi.
 
Zaharina, un pericol major pentru sanatate.
 
Aditivii alimentari, zaharul alb, faina alba, aspartamul, nitratii si nitritii, sarurile nitrice etc. afecteaza starea de sanatate a oamenilor in perioada moderna.
 
Prof. dr. Pavel Chirila a subliniat ca aceste alimente trebuie consumate cu moderatie sau chiar eliminate.
 
El a adaugat ca aditivii alimentari sunt foarte toxici pentru organism si a dat ca exemplu zaharina.
 
Abuzul de zahar prin diferite mecanisme patogenice, au lasat in urma lor cancer, boli imune, diabet si diferite localizari ale arterosclerozei in lumea moderna.
 
"La mijlocul secolului al XIX se consumau 5 kg zahar/cap-locuitor in tarile civilizate, Europa si America. Astazi se consuma 33 kg/cap locuitor in Europa si 55 kg/cap-locuitor in America" spune Doctorul Chirila
 
Benzoatul de sodiu din bauturile racoritoare, pe lista substantelor cancerigene.
 
In privinta bauturilor racoritoare, medicul a criticat faptul ca in România acestea contin benzoat de sodiu, precizand ca este pe lista substantelor cancerigene la nivel european, si nu sorbat de potasiu, asa cum se procedeaza in alte tari.
 
Doctorul explica faptul ca toate aceste produse au efect cancerigen, provoaca afectiuni precum hepatita cronica, alergii sau boli autoimune. 
 
Persoanele care consuma foarte des mezeluri se supun riscului de cancer.
 
"Sarurile nitrice se combina cu aminele din carne si produce nitrozamina, care provoaca cancer la sobolanii supusi testelor. In 14 zile, animalele dezvolta tumoare canceroasa. Persoanele care consuma mezeluri risca aceasta boala. (...) Pana acum trei ani, legea permitea 100 mg/kg, dar s-a dat dezlegare pentru 300 mg/kg, ca nu ar fi toxica", a aratat dr. Pavel Chirila.
 
 
Iodul din sare, risc crescut de tiroida si cancere tiroidiene
 
"Nicaieri in lume nu o sa gasiti o lege care sa oblige poporul sa manance ce vrea Guvernul. In România exista aceasta lege a iodizarii sarii, prin care intregul popor român este obligat sa manance iod. Am avertizat ca va creste numarul de cazuri tiroidiene si cancerele de tiroida s-au dublat, boala Basedow a crescut in incidenta de 5,6 ori, alergia la iod a crescut de vreo trei ori, iar hipotiroidia nu a fost influentata deloc, desi aceasta trebuia eradicata. Este normal sa se intample asa, pentru ca numai 1% din hipotiroidie este cauzata de lipsa iodului", a mentionat specialistul.
 
Un detox corect este cel sub supravegherea unui specialist
 
Dr. Gabriela Urdareanu, medic primar specialist in fitoterapie si homeopatie in cadrul clinicii FitoPlus, a avertizat asupra riscului de-a face la intamplare curele de detofixiere a organismului. 
 
"Nu este bine sa luam de pe internet sau din alte surse, sa intrebam ce a facut vecina sau prietena pentru ca noi suntem diferiti de acea persoana si trebuie sa tinem cont de semnele noastre de intoxicatie, de cat de grava este", a precizat dr. Urdareanu
 
Cura de detoxifiere schimba stilul de viata, spune medicul homeopat, folosind metode naturale care se fie in favoarea pacientilor.
 
In ce constau curele de detoxifiere?
 
"In primul rand consider ca este necesara o cantitate suficienta de apa pentru ca apanajul oamenilor moderni din ziua de astazi este de a nu se hidrata, sunt foarte ocupati, nu se ridica cu orele de la calculator."
 
Trebuie sa existe un mic dejun sanatos. "Eu nu sunt adepta folosirii iaurturilor sau a produselor lactate absolute in fiecare zi, este bine sa avem si doua zile de post, in care produsele lactate si derivatele sa nu le mancam si atunci recomand de cele mai multe ori cereale, seminte de ovaz de orz, de grau cu miere, cu stafide, curmale."
 
Specialistul aminteste care sunt semnele de intoxicare a organismului: dureri de cap, ameteala, insomnie, somnolenta, un aspect mai neingrijit al pielii, uscaciune, cu par sau unghii care sunt friabile; senzatie de greutate in stomac, in picioare sau constipatie.
 
Insa, fiecare persoana trebuie sa benefieze de o reteta unica, proprie stilului de viata, sub indrumarea atenta a fitoterapeutului.
 
Pudra de roscoave, in loc de cacao.
 
Alina Stoica, specialist nutritionist „FitoPlus“, recomanda scoaterea din alimentatie a produselor nocive, precizand ca exista cel putin 27 de indulcitori mascati in diferite forme.
 
"In cazul imunitatii, ca este toamna si cei mai multi dintre noi ne dorim sa avem copiii sanatosi, sunt anumite alimente cum ar fi ceaiurile de fructe de padure, de macese, de echinaceea care au rol imuno-modelator. De asemenea, afinele sunt recunoscute pentru efectul benefic in cazul problemelor de vedere, iar alimentele cu un aport mare de beta-caroten, alimentele de culoare portocalie, sunt recunoscute ca fiind un sprijin al sistemului imunitar sau al organismului in general, a precizat nutritionistul.
 
In cazul copiilor, excesul de zahar duce la probleme cu imunitatea. Deficientele imunitare au ca prima cauza produsele din faina alba si excesul de zahar.
 
S-a demonstrat in mai multe studii stiintifice ca zaharul este intr-o stransa legatura cu deficitul de atentie la copii.
 
Astfel, copiii care consuma in prima parte a zilei, la micul dejun de regula, vestitele cereale cu adaos foarte mare de zahar au probleme de focusare la scoala sau de concentrare pe activitatile pe care le vor desfasura in prima parte a zilei.
 
"Ca si gustare, recomand bomboane sanatoase de casa preparate cu miere si ingrediente bio, de regula, din categoria alimentelor refuzate de copii: semine, fulgi de ovaz, ulei de cocos, pudra de roscove in loc de cacao", spune nutritionistul FitoPlus.
 
Nu trebuie sa avem un mic dejun monoton, nici ca gust, nici ca textura .
 
Alina Stoica sustine ca putem apela intr-una din zile la un iaurt din lapte de vaca sau de capra cu fulgi, pateuri din legume, pateuri tartinabile cu caju si masline, pe paine integrala din orez, ovaz. Taiate in forme diferite, culori diferite.
 
Fructele sau bomboanele cu miere de albine, seminte si fructe uscate sunt variante optime pentru un desert. Betisoarele de legume sunt solutii foarte bune pentru o viata sanatoasa, a mai spus Alina Stoica.
 
Acest material v-a fost oferit de www.consiergo.ro 
Newsletter