Skip to main content

Potasiul- surse si beneficii

Stiati ca deficitul de potasiu duce la aparitia celulitei, osteoporozei, a problemelor cardiace, a problemelor de rinichi, diabet de tip 2 si chiar si a depresiei?

Potasiul este un nutrient esential pentru functionarea armonioasa a organismului uman, al treilea cel mai important mineral, cu rol in mentinerea echilibrului hidric si electrolitic al corpului. El participa la buna functionare a inimii, rinichilor, creierului si a tesutului muscular. Potasiul, impreuna cu sodiul, mentin nivelul optim de hidratare in corp si sprijina functiile celulare.

Deficitul de potasiu poate cauza oboseala, dureri de cap severe, palpitatii sau deshidratare (potasiul este cel care, impreuna cu sodiul- sarea, elimina apa din corp; atunci cand nu este prezent, apa din corp, in loc sa fie absorbita de celule, se depune in tesuturi).

Potasiul se gaseste intr-o serie de alimente naturale, neprocesate, cum ar fi cele de mai jos, iar doza zilnica recomandata este de 4,7mg/zi.

In afara de banana, iti propunem cateva dintre cele mai bogate in potasiu alimente pe care nu ai vrea sa le excluzi din meniul tau zilnic:

1.    Avocado: un fruct contine cca 30% din doza zilnica recomandata de potasiu. Pe langa continutul bogat in potasiu, avocado aduce multe alte beneficii pentru sanatate, intre care amintim 18 aminoacizi (importanti in formarea proteinelor complete), acid folic si complexul de vitamine B (scade riscul bolilor cardiovasculare), acizi grasi esentiali (grasimi sanatoase), fibre (curata colonul ajutand la detoxifierea organismului), luteina (pentru mentinerea sanatatii oculare), vitamina E (neutralizeaza radicalii liberi), vitamina C, vitamina D etc.

2.    Spanacul: o portie preparata contine cca 24% din doza zilnica recomandata de potasiu. Pe langa potasiu, spanacul contine o jumatate din dzr de vitamina A 14% din dzr de vitamina C, calciu, fier, acid folic, vitamina K si fibre, zinc, seleniu, mangan etc, toate contribuind la buna functionare sistemului digestiv, cardiovascular, nervos si osos si avand efecte antiinflamatoare, antioxidante si de intarire a imunitatii.

3.    Somonul : o portie de filet (150gr) contine cca 22% din doza zilnica recomandata de potasiu. Somonul este o sursa excelenta de acizi grasi Omega 3 si 6 ( benefici pentru sistemul cardiovascular) si este bogat in complexul de vitamine B, vitamina A, E, D, C, calciu, magneziu, fier, seleniu etc cu rol in accelerarea sistemului metabolic si scaderea depozitelor de grasime din corp, este antiinflamator, reglator hormonal, antitumoral, este o excelenta sursa de proteine de buna calitate, benefic pentru par, piele, oase, regenerarea celulelor, antioxidant, mentine sanatatea oculara etc.

Alte alimente care contin potasiu sunt: cartofii dulci si cartofii copti, ciupercile, rosiile, iaurtul, pepenele verde si fasolea alba, stafidele, curmalele, caisele uscate, scoicile, legumele cu frunze verzi. Este de preferat sa consumam aceste alimente cat mai neprocesate posibil, pentru ca aduc organismului, in plus fata de potasiu, un aport mult mai variat de nutrienti usor de asimilat.

Fiind un element usor de gasit in alimentatie, medicii evita recomandarea suplimentelor de potasiu.  

Excesul de potasiu, ducand la eliminatea cantitatilor mari de sare din organism, poate duce la probleme de diureza, asadar atentie celor care sufera de boli renale!

In plus,

Enjoy!

Descriere Potasiul- surse si beneficii

Ingrediente Potasiul- surse si beneficii

Review-uri Potasiul- surse si beneficii

Rating general al produsului
0 review-uri
  • 5
    0% Complete
  • 4
    0% Complete
  • 3
    0% Complete
  • 2
    0% Complete
  • 1
    0% Complete
Scrie un review