Skip to main content

Inainte de orice, vom face un sondaj si te rugam sa raspunzi sincer la urmatoarea intrebare:

Care este cel mai bun lucru pe care poti sa-l mananci inainte de un antrenament fizic, o competitie sau o cursa?

(a) O bomboana sau orice alt aliment cu adaos de zahar, cu 15 minute inainte;
(b) Un shake sau un baton proteic cu 30 de minute inainte
(c) O gustare cu putine grasimi si bogata in carbohisrati cu o ora inainte.
(d) Nimic.
 
Raspunsul obisnuit este (c), insa depinde de tipul, durata si intensitatea activitatii tale fizice, de ceea ce ai mancat cu o zi inainte, de metabolismul si preferintele tale culinare.
 
Daca doar ai o repriza de mers rapid sau de mers pe bicicleta, de doar 30 sau 60 de minute, chiar nu conteaza ce mananci inainte.
 
Insa daca participi la o partida de tenis, la o cursa de 3 ore de ciclism sau la un maraton de 10 kilometri, ceea ce mananci inainte si in timpul antrenamentului iti poate afecta performanta sau felul in care te simti.
 
Este important sa afli ce functioneaza cel mai bine pentru tine. Exista o gustare magica ce poate fi valabila in cazul tuturor.
 
Sfaturi utile
  • Cel mai bine este sa mananci cu 1 pana la 4 ore inainte de antrenament: cu cat antrenamentul este mai scurt, cu atat gustarea trebuie sa fie mai putina.
  • Alege alimente bogate in carbohidrati (de preferat carbohidrati complecsi care nu au un continut mare de fibre), sarace in grasimi si cu un continut moderat de proteine, precum crackers, fructe, paste sau iaurt degresat.
  • Scopul este ca organismul sa depoziteze glucoza si carbohidratii, insa nu trebuie sa ramana multe alimente nedigerate in stomac caci pot aparea indigestii, gaze sau un alt disconfort.
 

 

 
Newsletter