Skip to main content

In timpul antrenamentelor fizice, mai ales in timpul exercitiilor cardio, majoritatea dintre noi transpiram abundent. Si cu cat transpiram mai mult, cu atat avem impreisa ca am ars mai multe calorii. De fapt, nu este chiar asa.

In primul rand trebuie sa stii ca in timpul unui antrenament in care transpiri, transpiratia nu este alceva decat metoda prin care organismul se apara de supra incalzire. Cand faci miscare, corpul tau se incalzeste literalmente si raspunde prin transpiratie. Apoi, cand transpiratia se evapora, organismul incepe sa se raceasca.

Insa este important sa retii ca fiecare persoana este unica. Unii oameni pot transpira excesiv chiar daca nu sunt implicati in activitati fizice foarte solicitante, iar altii pot alerga 60 de minute pe banda si la final pot arata ca si cum abia au iesit din casa.
 
Iar cat de mult transpiri poate fi determinat de mai multi factori, inclusiv temperatura aerului, umiditatea si chiar  greutatea ta corporala. In general persoanele mai stabe transpira mai repede deoarece sistemul lor corporal de termoreglare se declanseaza mai repede. Insa nu se aplica mereu aceasta regula.

Transpiratia = arderea caloriilor?
 
Deoarece adesea asociem transpiratia cu exercitiile fizice, este usor sa spunem ca transpiratia si sportul pot fi relationate. Adevarul este ca nu conteaza cat de mult sau putin transpiri, deoarece transpiratia cu poate fi mereu corelata cu numarul de calorii arse sau cu eficienta antrenamentului.
 
Daca faci un exercitiu intens de yoga sau alergi in aer liber, la final te poti urca pe cantar si vei vedea ca ai scazut in greutate cateva sute de grame. Retine ca aceasta este datorata eliminarii apei din organism, nu a grasimilor si imediat ce vei bea apa, vei reveni la aceeasi greutate.
 
Intr-un studiu, cercetatorii de la Colorado State University au descoperit ca in timpul unui antrenament pe bicicleta de 90 de minute, barbatii au ars in medie 460 de calorii, in timp ce femeile doar 330 de calorii. Putrin, nu? Asta deoarece acest antrenament a fost inventat pentru cresterea si tonifierea masei musculare, nu pentru arderea caloriilor.
 
 
 
Newsletter