Skip to main content

Fara grasimi, mancarea si viata nu au nici un gust. Important este sa alegem acele grasimi sanatoase pentru a ne bucura si de gust si de proprietatile lor nutritive asupra organismului.

Grasimile si uleiurile alimentare se gasesc in aproape toate alimentele. Untul si untura sunt grasimi ce provin de la animale, in timp ce uleiurile pentru salata sau gatit provin din seminte, nuci, fructe sau legume.
Grasimile si uleiurile apartin unui grup numit lipide si sunt chimicale biologice ce nu se dizolva in apa. Diferenta dintre grasimi si uleiuri este ca la temperatura camerei, grasimile sunt solide, iar uleiurile lichide.
Atat grasimile cat si uleiurile imbunatatesc gustul si textura mancarurilor si sunt de mare ajutor la gatit. Gandeste-te doar la felul tau preferat de mancare si imagineaza-ti-l fara un strop de grasime sau ulei. Chiar si o banala salata nu are nici un farmec fara un strop de ulei de masline. De aceea iubim grasimile. Dar hai sa aflam mai multe despre ele.

Ce valoare nutritionala au grasimile?

 
Grasimile si uleiurile sunt compuse din acizi grasi: saturati si nesaturati. Acizii grasi nesaturati sunt mai departe clasificati in mononesaturati si polinesaturati. Specialistii considera ca toate alimentele, fara exceptie reprezinta o mixtura intre acizi grasi saturati, nesaturati si polisaturati.
In cadrul acestor categorii, unii acizi grasi promoveaza o stare buna de sanatate in timp ce altii nu o fac. Grasimile saturate, in mare parte provenind de la animale, pot creste nivelul colesterolului rau. Prin comparatie, grasimile nesaturate au capacitatea de a scadea nivelul colesterolului rau (LDL), iar majoritatea expertilor sustin ca a inlocui grasimile saturate cu cele nesaturate reprezinta cea mai buna alegere pentru a reduce riscul afectiunilor cardiovasculare si pentru a avea un stil de viata sanatos.

Ce sunt grasimile trans?
 
Pentru a schimba starea de agregare a uleiurilor, astfel incat la temperatura camerei sa aiba forma solida, producatorii le adauha hidrogen. Aceste grasimi hidrogenate, denumite si grasimi trans, se folosesc pentru a produce margarina si pentru a prelungi termenul de valabilitate al biscuitilor, prajiturilor, chips-urilor sau altor alimente. Studiile au demonstrat ca grasimili trans contribuie la acumularea de placa in interiorul arterelor. FDA (Food and Drug Administration) a solicitat trecerea grasimilor trans pe toate etichetele produselor care le au in compozitie si le-a clasificat drept grasimi nesanatoase, nesigure pentru consum.
 
 
Newsletter