Skip to main content

Indicele glicemic reprezinta de fapt o masuratoarea a felului in care cantitatea de carbohidrati dintr-un produs afecteaza nivelul glicemiei din sange. Bazat pe o valoare de la 0-100, un aliment este considerat ca avand un nivel mare, mediu sai mic al indicelui glicemic. Avand mici cunostinte de baza ale acestui concept vei putea alege mai usor acele alimente care sunt mai sanatoase si mai pline de energie.


Invata sa faci diferenta
 
Alimentele care au un indice glicemic mare (de exemplu painea alba) sunt usor digerate, ceea ce face ca nivelul glicemiei din sange sa creasca si sa scada rapid. Acest lucru iti poate da o stare de oboseala, foame si nervozitate. Alimentele cu indice glicemic mic, pe de alta parte, se digera incet si ajuta la mentinerea unui echilibru al glicemiei din sange. Alimentele din aceasta categorie iti dau mai multa energie si iti taie apetitul intre mese.
 
Alimentele cu indice glicemic scazut sunt mai sanatoase
 
 
O dieta bogata in alimente cu indice glicemic scazut, iti va aduce nenumarate beneficii pentru sanatate, printre care:
- Imbunatateste glicemia in cazul persoanelor cu diabet
- Scade nivelul insulinei
- Ajuta la echilibrarea colesterolului
- Ajuta la mentinerea greutatii corporale
- Reduce riscul de diabet de tip B
- Reduce riscul infarctului miocardic
 
Nu te feri de toate alimentele cu indice glicemic mare
 
Un nivel crescut al indicelui glicemic, nu face ca acel aliment sa fie unul nesanatos neaparat. Poti include fructe si legume cu indice glicemic crescut in dieta ta. Ceea ce ar trebui sa eviti sunt de fapt alimentele procesate. Acestea au de obicei un nivel crescut al indicelui glicemic , sunt bogate in grasimi, calorii si carbohidrati nesanatosi.
 
Fii atenta la incarcatura glicemica si la portii
 
Unii experti considera ca incarcatura glicemica a alimentelor reprezinta o modalitate mai buna de a masura efectele asupra glicemiei din sange deoarece contorizeaza cati carbohidrati consumi. Ca si in cazul indicelui glicemic, o incarcatura glicemica scazuta a alimentelor este mai sanatoasa pentru organism. Poti folosi ecuatia de mai jos pentru a afla incarcatura glicemica a unui produs:
Incarcatura glicemica = indicele glicemic/100 x numarul gramelor de carbohidrati
Daca nu ai timp si chef sa stai sa calculezi, acele acele alimente pe a caror eticheta este trecut in indice sau o incarcatura glicemice scazute si fii atenta la marimea portiilor pe care le consumi.
 
Newsletter