Skip to main content

 Slabitul a devenit una dintre principalele prioritati ale multora dintre noi, dar si mancatul nesanatos pare sa castige cat mai mult teren. Iar alimentatia nesanatoasa este dusmanul numarul unu al unui plan de dieta eficient. De aceea, am adunat cateva sfaturi legate de o alimentatieinteligenta care sa-ti ofere cele mai bune rezultate la cantar. Daca tot mananci, alege sa mananci inteligent ca sa reusesti sa dai jos kilogramele acumulate in vacanta.

 
1. Legumele trebuie sa fie mereu pe podium
Daca pana acum obisnuiai sa ai in farfurie o portie mare de carne si cateva legume in jur, trebuie sa-ti regandesti prioritatile si sa faci cateva schimbari in felul tau de a manca. O bucatica de carne cat podul palmei poate fi inconjurata de o portie de legume care ar putea incapea in causul palmelor tale. Iar cand te asezi la masa mananca intai legumele si, daca mai e loc, mananca si carnea.

2. Alege alimentele integrale
In momentul de fata, in magazine gasim mult mai multe alimente procesate, rafinate, cu zahar sau sare adaugate, decat alimente integrale. Inearca sa alegi mereu cerealele, legumele, nucile sau semintele integrale in detrimentul tuturor celorlalte.

3. Mare atentie la cumparaturi
Este drept ca nu poti merge la piata in fiecare dimineata pentru a-ti cumpara produse proaspete, insa, poti face asta seara. Vor ramane aproape la fel de proaspete pana a doua zi dimineata. Intereseaza-te in locurile in care obisnuiesti sa-ti faci cumparaturile despre care sunt zilele sau momentele din zi in care se face aprovizionarea si incearca sa-ti stabilesti programul de cumparaturi in functie de acest indicator. Momentul aprovizionari este important de stiut mai ales in cazul furnizorului de peste proaspat. Mai apoi, incearca sa-ti faci un plan alimentar pentru intreaga saptamana si cumpara-ti din timp alimentele neperisabile. Si, foarte important, nu te duce niciodata la cumparaturi atunci cand iti este foame.
 
4. Micsoreaza portiile
Secretul unei diete reusite sta si in marimea portiilor. Pune-ti mereu mai putin in farfurie, iar dupa ce termini, gandeste-te de doua ori daca mai este nevoie sa reumpli farfuria. Iar atunci cand ai o portie normala, inecearca de fiecare data sa mai lasi ceva in farfurie. Oamenii care tin dieta ar trebui sa se multumeasca cu portii pentru copii.

5. Si grasimile au rolul lor. Important este ce tip de grasimi alegi
Grasimile din alimentatie ajuta la activarea metabolismului si la arderea tesutului adipos. Dar nu orice fel de grasimi. Alege acele grasimi sanatoase ce provin din peste, ulei de maslin, nuci, seminte sau avocado. Grasimile animale din lapte, unt, smantana sau carne sunt cele de care ar trebui sa te feresti pentru tot restul vietii. Nu spune nimeni sa nu mai gusti din cand in cand, dar retine termenul: GUSTAT!

6. Mananca cand este ora mesei, nu tot timpul
In ziua de astazi, exista cate ceva de mancare la fiecare colt de strada si daca ne-am lasa prada tentatiilor am putea sa luam cate o gustare din 30 in 30 de minute. De aceea, ar fi bine sa respecti programul celor 5 mese zilnice, 3 mese principale si 2 gustari.  Mananca-ti gustarile cu regularitate ca sa nu fii prea infometata atunci cant te asezi la masa.
 
7. Un pahar de vin este sanatate curata
Stim cu totii ca un pahar de vin are peste 100 de calorii, insa un mod de viata sanatos nu il exclude, ba dimpotriva, chiar si medicul il recomanda. Daca ai de gand sa urmezi o dieta mai stricta care sa te ajute sa scapi de cateva kilograme, atunci, da, ar trebui sa eviti orice fel de alcool. Insa noi vorbim de un mod de viata sanatos pe care iti doresti sa-l urmezi timp indelunga, iar un pahar de vin pe zi se potriveste perfect cu el.
 
 
Newsletter